Zelena čistka Rujan 2018

Published: Tuesday, 18 September 2018

    

 

„Zelena čistka“  u općini Promina

Zelena čistka održala se dana 15.09. 2018.g.  u Čitluku, Kneževići-Čolaci.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta „Let’s do it“! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Neki od važnijih ciljeva akcije, kojima i Vi Vašim sudjelovanjem možete dati doprinos su: osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, uklanjanje ilegalno odloženog otpada u cijeloj Hrvatskoj, podizanje  svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, povezivanje predstavnika svih sektora  za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske.

U akciji je sudjelovalo dvadesetak sudionika iz Općine Promina, Ekološke udruge “Krka” Knin, DVD-a Promina, pripadnika oružanih snaga RH i građana.

Osim što su akcijom očišćene  ogromne količine otpada potaknuta je i suradnja svih dionika u zaštiti okoliša.

Read more ...

Izgradnja reciklažnog dvorišta Knin

Published: Tuesday, 11 September 2018

 

U tijeku su radovi izgradnje reciklažnog dvorišta Knin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.231.536,00 kn. Projekt u iznosu od 1.690.788,97 kn sufinancira Europska unija bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda. Korisnik bespovratnih sredstava projekta je Grad Knin, dok će se nakon izgradnje i ishođenja uporabne dozvole upravljanje reciklažnim dvorištem povjeriti društvu Čistoća i zelenilo d.o.o. Knin. Reciklažno dvorište će se nalaziti na ulazu u poduzetničku zonu Preparandija na adresi Sinjska cesta b.b. u Kninu. U reciklažnom dvorištu će se po završetku projekta zaprimati otpad sukladno DODATKU IV. Pravilnika o gospodarenju otpadom (NN 117/17):

PROBLEMATIČNI OTPAD - Opasni otpad Otapala/kiseline/lužine/fotografske kemikalije/ pesticidi fluorescentne cijevi i ostali otpad koji sadrži živu/ oprema koja sadrži klorofluorougljike/ ulja i masti/ boje, tinte, ljepila i smole koje sadrže opasne tvari/ deterdženti koji sadrže opasne tvari/ citotoksici i citostatici/ baterije, akumulatori, nesortirane baterije i akumulatori koji sadrže te baterije/ električna i elektronička oprema koja sadrži opasne komponente/ drvo koje sadrži opasne tvari/ plinovi u posudama pod tlakom (uključujući halone) koji sadrže opasne tvari/ ambalaža koja sadrži ostatke opasnih tvari ili je onečišćena opasnim tvarima/ metalna ambalaža koja sadrži opasne krute porozne materijale (npr. azbest), uključujući prazne spremnike pod tlakom

Read more ...

Poziv na početnu konferenciju

Published: Tuesday, 18 September 2018

Ekološka udruga „Krka“ Knin  održat će početnu konferenciju u sklopu projekta „Pomozimo danas za bolje sutra“, dana 19. rujna 2018. godine s početkom u 11:00 sati u Šibeniku, Poljana 6, u prostorijama Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“.

Projekt „„Pomozimo danas za bolje sutra“  Ekološka udruga „Krka“ Knin provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područni ured Šibenik i Centrom za socijalnu skrb Šibenik. Projekt je sufinanciran  sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Zaželi - program zapošljavanja žena.

Svrha Početne konferencije je široj javnosti predstaviti ciljeve i aktivnosti projekta putem kojeg će nositelj projekta u suradnji s partnerima omogućiti zapošljavanje žena pripadnica ciljne skupine koje će pružati usluge potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama s područja Općine Bilice i  grada Šibenika (Dubrava).

Čast nam je pozvati Vas da svojim dolaskom uveličate predstavljanje našeg projekta.

Zelana Čistka

Published: Wednesday, 05 September 2018

 

Želite učiniti nešto dobro za sebe, svoju djecu i prirodu. Imamo odličan prijedlog za Vas. Uključite se u akciju čišćenja okoliša  „Zelena čistka“!

Zelena čistka dio je globalnog pokreta „Let’s do it“! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Neki od važnijih ciljeva akcije, kojima i Vi Vašim sudjelovanjem možete dati doprinos su: osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, uklanjanje ilegalno odloženog otpada u cijeloj Hrvatskoj, podizanje  svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, povezivanje predstavnika svih sektora  za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske.

Stoga pozivamo sve zaljubljenike u prirodu, sve građane dobre volje koji su svjesni važnosti očuvanja okoliša da se i ove godine pridruže ovoj akciji u sklopu globalnog pokreta „World CleanUpDay“.

Ovogodišnju Zelenu čistku  u  Promini, organizira  Općina Promina u suradnji s Ekološkom udrugom „Krka“ Knin, DVD Promina te djelatnicima Javnih radova.

Akcija će se održati dana 15.09. 2018.g.  s početkom u 10 h u Čitluku, Kneževići-Čolaci.

Read more ...

Učimo danas za bolje sutra

Published: Wednesday, 12 September 2018

Dana 01.09.2018. započela je provedba projekta „Učimo danas za bolje sutra“,  a trajat će do 31.08.2020. godine. Nositelj projekta je  Ekološka udruga Krka, a partner je Grad Knin. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ u iznosu od 818.166,00 kuna (100%).

Provođenjem projekta ''Učimo danas za bolje sutra'' povećat će se mogućnost zapošljavanja za 40 dugotrajno nezaposlenih osoba s područja grada Knina kroz jačanje stručnih znanja i razvojem mekih vještina te će se umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina. Također, provedbom projektnih aktivnosti bit će unaprijeđena znanja i vještine stručnjaka koji rade s marginaliziranim skupinama te će povećati kvalitetu pruženih usluga marginaliziranim skupinama.

Read more ...

Sitno ali Bitno

Published: Monday, 03 September 2018

                             

 

 

U Splitu, 31.08.2018. u podružnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva potpisan je ugovor o financijskoj podršci za građansku akciju “Sitno ali Bitno”.  Akciju provodi Ekološka udruga “Krka” Knin na plaži Banj u Šibeniku, a provest će se u razdoblju od 01.09.2018. do 01.10.2018. godine. Kroz aktivnosti građanske akcije nabavit će se 2730 eko–bin posudica za sitni otpad (opušci cigareta, upotrijebljene šibice, gume za žvakanje, zatvarači boca i limenki, koštice voća, sitni papirići, plastične žličice, štapići od sladoleda, čačkalice…). i podijeliti građanima i turistima. Iako sitan, takav otpad je veliki ekološki problem. Vrijeme razgradnje papira je 3 do 6 mjeseci, opuška cigarete oko 5 godina, limenih i plastičnih čepova preko 100 godina, a sitnog aluminijskog otpada i preko 200 godina. Podjelom eko-bin posudica za sitni otpad cilj je smanjiti količinu otpada na plažama i promovirati ekološki odnos prema plažama i njihovom održivom razvoju.     

Donatori

                                          

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"      

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

          Mreža Zelenih telefona 

 

Sponzori