Zeleni telefon prijava

Published: Friday, 24 May 2013
Zeleni telefon je servis građanima za prijavljivanje uočenih problema u okolišu i prirodi. 

Read more ...

MEDICINSKI OTPAD U KNINU

Published: Tuesday, 20 January 2009

Putem Zelenog telefona tijekom proteklih dana zaprimili smo više desetaka dojava građana Knina o problemu  izgradnje tvornice za zbrinjavanje  medicinskog otpada u Kninu.
Gradsko poglavarstvo Grada Knina donijelo je odluku i dalo „zeleno svijetlo“ solinskoj tvrtki „Primula company d.o.o.“za izgradnju tvornice za zbrinjavanje  medicinskog otpada u poduzetničkoj zoni „Preparandija“.
Zbrinjavanje infektivnog otpada zdravstvenih ustanova  riješeno je preko ugovornih tvrtki ili preko domova zdravlja na prostoru kojih se nalaze. Firma Primula Company nije na popisu ovlaštenih tvrtki za gospodarenje otpadom za Šibensko – kninsku Županiju (Web stranice Agencije za zaštitu okoliša), a kao takva po Zakonu o otpadu  ne može obavljati bilo kakve radnje vezane za gospodarenje otpadom , a pogotovo ne opasnim otpadom.
Predviđena lokacija  nalazi se  svega nekoliko stotina metara od izvora  rijeke Krke.  Prostorni plan Šibensko kninske Županija kaže:  građevine u zaštićenim objektima prirode I onim predloženima za zaštitu u kategoriji posebnog rezervata je između ostalih I  Krčić (geomorfološki  Vodotoci). Osobito vrijedni površinski vodotoci su rijeke Krka s pritokama Butišnica, Orašnica, Radljevac I Kosovćica, te rijeke Čikola i Zrmanjaloški),

Iako smo svjesni činjenice da je opasnije da medicinski otpad završi na ilegalnim deponijama nego da propisno bude zbrinjen mišljenja smo da su gradu Kninu potrebniji projekti koji potiču razvoj seoskog turizma i ekološke poljoprivrede zbog prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti koje naš grad ima.

Sukladno statutu i ciljevima Ekološke udruge “Krka” Knin, te gore navedenim činjenicama  naše je mišljenje i stav  da je takva tvornica  neprihvatljiva za Knin  stoga smo protiv otvaranja iste.

U daljnjem tekstu kompletan dopis upućen Gradskom poglavarstvu Grada Knina....

Read more ...

Zeleni telefon

Published: Sunday, 11 October 2009

Pozivamo građane/ke, Šibensko-kninske Županije da prijeve problem u okolišu ili zatraže informaciju na broj Zelenog telefona 062 123 456. Volonteri Ekološke udruge Krka pružit će im pomoć u rješavanju problema, nastojati ostvartiti suradnju s nadležnim institucijala i lokalnom upravom.

I građani/ke Knina protiv uklanjanja stabala u Tuđmanovoj ulici

Published: Wednesday, 02 April 2008

Na zamolbu građana/ki Knina objavljujemo dopis koji su uputili našoj udruzi te pozivamo gradske vlasti da zaustave daljnje uklanjanje stabala i da HITNO naprave plan uređenja i sadnje novih stabala.

Ovaj dopis je potvrda našeg protesta, jer nisu ekolozi jedini koji se ne slazu s odlukom, ne slazu se ni ljudi koji žive u gradu Kninu, a njih niko ništa nije ni pitao!

 Dopis građana/ki,

Poštovani, molimo Vas ukoliko ste u mogućnosti putem svoje web stranice ili na neki drugi način objaviti informacije vezane uz radove na glavnoj ulici grada Knina, a koje su nedostupne široj javnosti.

Vjerujem da ste upoznati sa činjenicom da već mjesecima traju radovi prekopavanja ceste, parka,

čupanja stabala te da su građani uskraćeni za informaciju koliko će radovi trajati, čemu potreba uništavanja parka, te da li negdje postoji projekt koji bi se mogao dobiti na uvid i postoji li opravdanje za sve navedeno.

Najljepše Vas molimo da nas kao građane upoznate s navedenim jer se do sada nitko nije potrudio

obratiti s detaljima i obrazloženjima široj javnosti, istovremeno smo umorni od stalnih iznenađenja uzrokovanih novih prekopavanjima, čupanjem stabala, ponavljanjem radova na dionicama koje su završene te činjenice da se nitko nije potrudio čuti mišljenje građana.

 

Unaprijed zahvalni

Građani/ke grada Knina

Sanirana ilegalna deponija smeća

Published: Sunday, 11 October 2009

Putem Zelenog telefona prije par mjeseci zaprimili smo prijavu  građana Knina  o problemu odlagališta otpada na adresi Bušićeva 19 (blizu veterinarske stanice). Udruga je zahtjev za intervenciju poslala nadleznim institucijama (Komunalno poduzeće Knin i Grad Knin - upravni odjel za prostorno uređenje , gospodarstvo, imovinu i komunalne poslove).

Ilegalna deponija je sanirana, građanima su  postavljeni  kontejneri.

Read more ...

Očišćeno smeće oko željezničkog mosta u Kninu

Published: Monday, 17 March 2008

Putem Zelenog telefona zaprimili smo više prijava  građana Knina  o problemu odlagališta otpada oko željezničkog mosta u Kninu. Udruga je zahtjev za intervenciju poslala nadleznim institucijama (Komunalno poduzeće Knin i Grad Knin - upravni odjel za prostorno uređenje, gospodarstvo, imovinu i komunalne poslove). Zahvaljujući susretljivosti Komunalnog poduzeća Knin smeće sa nepristpačnog terena je očišćeno. 

Donatori

                                                   Općina Promina                                                                  

 

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"         

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

          Mreža Zelenih telefona 

 

Sponzori