Svjetski dan voda 2022

Objavljeno: Utorak, 22 Ožujak 2022

Svake godine 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Diljem svijeta na taj dan posebno se skreće pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja su podzemne vode uz ime kampanje „Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim“. 

Udruga „Krka“ moli da se ubrza rješavanje problema zagađenja rijeke Krke i pojedinih njenih pritoka.

Podzemne vode, iako skrivene od naših pogleda te o njime pretjerano ne razmišljamo, jako su bitne. One napajaju naše izvore, rijeke, jezera te dopiru do naših mora i oceana. One su izvor pitke vode. Ustvari većina tekuće slatke vode na svijetu je podzemna. Moramo zaštititi podzemne vode od onečišćenja i koristiti ih održivo.

Ono što mi radimo na površini utječe na taj neprocjenjivo vrijedan podzemni resurs. Jak negativan utjecaj na podzemne vode ima intenzivna poljoprivreda, industrija, urbanizacija, porasta stanovništva i klimatske promjene. A sad malo lokalno...

Ekološka udruga „Krka“ Knin još jednom moli sve nadležne institucije, nacionalne i lokalne, da se ubrza rješavanje problema zagađenja rijeke Krke i pojedinih njenih pritoka. Zagađuje se našu kršku ljepoticu, ali zasigurno iako to "ne vidimo", zagađuju se i naše podzemne vode. Svi smo već bezbroj puta utvrdili i evidentirali problem, nije li vrijeme da ga krenemo i rješavati.

Odvojite par minuta za kratak video. Video je iz 2015. godine, ali na žalost još uvijek je aktualan. Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim.

 

Nema frke dok je Krke from Filmaktiv on Vimeo.