Sijela s guvna

Objavljeno: Četvrtak, 04 Studeni 2021

Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik u suradnji s Ekološkom udrugom „Krka“ Knin provodi projekt „Sijela s guvna – kreativno pripovijedanje u ruralnom turizmu“, odobren i financiran u sklopu natječaja Ministarstva turizma i sporta kroz Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2021.

Naziv projekta „Sijela s guvna“ označava prostor u ruralnim područjima na kojima su se u prošlosti okupljali ljudi kako bi se družili i prenosili svoja znanja, običaje, pjesme, mitove, legende i vjerovanja na buduće naraštaje. Cilj nam je potaknuti interes gostiju prema tim neistraženim lokalnim pričama koje nas uče o održivosti i supostojanju s prirodnom baštinom koja nas okružuje.

Projekt je odobren u punom iznosu od 82.201,00 kuna i sredstva su namijenjena za sljedeće aktivnosti:

1. Poludnevna radionica „Gospodarenje otpadom i održivi turizam“ namijenjena je široj javnosti, djelatnicima turističkog i javnog sektora, vlasnicima OPG-ova i drugim zainteresiranim građanima. Radionica će se održati 10.11.2021. u dvorani studentskog doma “fra Lujo Marun” u Kninu. Cilj radionice je povećati svijest o nužnosti smanjivanja nastanka otpada s naglaskom na što učinkovitije gospodarenje otpadom, educirati sudionike o korištenju usluga, proizvoda i rješenja pomoću kojih će se smanjiti pritisak na okoliš, o okolišno odgovornom poslovanju, koracima koji se trebaju poduzeti prema održivom turizmu, pozitivnim primjerima održivog turizma u Hrvatskoj i svijetu te EU fondovima na koje se moguće prijaviti.

2. Poludnevna radionica „Storytelling u interpretaciji baštine“ namijenjena je turističkom, kulturnom, gospodarskom i upravljačkom sektoru, a za cilj ima osvijestiti potrebu za kreativnim rješenjima koja doprinose prenošenju autentičnog doživljaja. Sudionici radionice upoznat će se s novim načinima interpretacije materijalne i nematerijalne baštine Šibenskokninske županije i na taj način unaprijediti svoja znanja kako bi lakše plasirali proizvod i uslugu te unaprijedili praksu u području djelovanja. Interpretacija baštine temeljit će se na stvaranju nezaboravnih sjećanja i pobuđivanju emocija. Radionica će se održati u Šibeniku u prostorijama Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ 06.11.2021. a voditeljica radionice je Jasmina Žiljak Ilinčić, profesionalna pripovjedačica, dramska pedagoginja, diplomirana učiteljica te predavačica na Prvom hrvatskom studiju pripovijedanja.

3. Jednodnevna edukacija o vinogradarstvu, maslinarstvu i ljekovitom bilju namijenjena je članovima Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik. S obzirom da se u današnje vrijeme gosti sve više orijentiraju na ruralni turizam, kroz ovu edukaciju turistički vodiči upoznat će se s tradicijama ruralnog okruženja, sortama vinove loze i maslinama koje se najviše uzgajaju na ovom području te s dugom tradicijom iznimno važnoj za lokalno stanovništvo. Predavači na ovoj edukaciji biti će Dimitrije Dujmović, član Udruge Ekološka udruga „Krka“ Knin te voditelj projekta „Eko društveni poduzetnici“ i Davorin Pamić, diplomirani inženjer poljoprivrede s bogatim radnim iskustvom, specijaliziran za masline, maslinovo ulje, smokvu, vinovu lozu te ostale mediteranske kulture. Edukacija će se održati 23.11.2021. u prostorijama Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku.

4. Ciklus radionica „Umijeće pripovijedanja“ u trajanju od osam dana tijekom tri mjeseca namijenjen je članovima Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik. Cilj radionica je osvijestiti važnost kreativnog pristupa i storytellinga u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine te osvijestiti nivo vlastitih pripovjednih vještina. Turistički vodiči će na radionicama unaprijediti postojeće te usvojiti nove vještine inovativnog i kreativnog pripovijedanja i stvaranja autentičnih priča te na taj način stvoriti podlogu za kreiranje novog kulturnoturističkog proizvoda. Neke od tema koje će se obraditi su narodne priče, bajke i legende, interaktivni storytelling u turizmu, oslobađanje straha od javnog nastupa, kompetencije pripovjedača, kreativnost u pripovijedanju... Autorica i izvoditeljica programa je Jasmina Žiljak Ilinčić, profesionalna pripovjedačica, dramska pedagoginja, diplomirana učiteljica te predavačica na Prvom hrvatskom studiju pripovijedanja.

5. Osmišljavanje interpretativne rute - po završetku edukacija, radionica i predavanja, članovi Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik osmisliti će konceptualnu turističku turu koja će naglasak staviti na ruralno naslijeđe, tradiciju, materijalnu i nematerijalnu baštinu te prirodne vrijednosti županije Šibensko- kninske.

O ORGANIZATORIMA:
UDRUGA TURISTIČKIH VODIČA „MIHOVIL“ ŠIBENIK

Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik je osnovana 2006. godine. Okuplja turističke vodiče Šibensko – kninske županije s ciljem promicanja, afirmacije, unapređenja poziva turističkog vodiča te zaštita njihovih prava; doprinosa valorizaciji turističkih resursa na području svog djelovanja; osvješćivanja javnosti s ciljem očuvanja materijalne, nematerijalne te prirodne baštine; zaštite i promicanja povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta. Već petnaest godina Udruga rad na približavanju baštine lokalnom stanovništvu, kroz razglede i inovativne projekte, često sudjeluju u raspravama u svrhu zaštite i interpretacije baštine i o podizanju kvalitete turističke ponude. Ostvaruje odličnu suradnju sa brojnim dionicima, te je prepoznata kao vrijedan sudionik u području kulture, obrazovanja i turizma u Šibensko- kninskoj županiji.

EKOLOŠKA UDRUGA “KRKA” KNIN

Ekološka udruga „Krka“ Knin je osnovana 2004. godine i djeluje na području Hrvatske s naglaskom na Šibensko-kninsku županiju i okolicu Knina. Glavni ciljevi su očuvanje i zaštita prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja. Kroz svoje djelatnosti Udruga potiče ekološku i kulturnu svijest građana, potiče ekološku poljoprivredu, te razvoj kulturnog, seoskog i ekološkog turizma. Projekti koje je udruga provodila ili provodi doprinijeli su stvaranju pozitivnog imidža od strane javnog, civilnog i privatnog sektora kao i medija, te je udruga postala ravnopravan partner u donošenju odluka vezanih za zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Ministarstvo turizma i sportaUdruga turistickih vodica MihovilEU Krka Knin