Članstvo u Nacionalnoj mreži ZPP-a

Objavljeno: Utorak, 07 Studeni 2023

Ekološka udruga " Krka" Knin od studenog 2023. godine je postala članica Nacionalne ruralne mreže, odnosno Nacionalne mreže ZPP-a.

O NMZPP:
 
Nacionalna  mreža Zajedničke poljoprivredne politike (NMZPP) djeluje kao platforma za umrežavanje i dijeljenje informacija o Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. Članstvo u NMZPP je besplatno i neobavezujuće, a omogućava članovima međusobnu suradnju, podršku i umrežavanje sukladno jednakim ciljevima i interesima. U aktivnostima NMZPP mogu sudjelovati i drugi dionici koji nisu članovi Mreže. Kroz tematske radne grupe, online forum te podršku umrežavanju dionika iz područja poljoprivrede, NMZPP omogućava podršku ostvarivanju ciljeva NMZPP, a posebice AKIS sustavu koji je tek u začecima u Hrvatskoj. U ovom kontekstu, u okviru Mreže osnivaju se i različite tematske radne skupine, ovisno o prioritetnim područjima, npr. za potrebe AKIS-a, EIP-a, itd. (umrežavajući sve dionike, uključujući i privatne savjetodavce).
 
NMZPP djeluje na cijelom području Republike Hrvatske, a čine ju Upravljački odbor NMZPP – sastavljen od predstavnika koje neposredno odabiru sami članovi, Tajništvo NMZZP i članovi NMZPP.
 
Uspjeh NMZPP ovisi o svakom članu, prvenstveno interesu članstva za međusobnu razmjenu informacija, strukturiranom dijalogu i zajedničkom djelovanju u svrhu poboljšanja života i rada u ruralnim krajevima Lijepe naše.
 
Pojedinci i organizacije koji žele postati članovi NMZPP mogu to učiniti vrlo jednostavno kroz sustav članstva na mrežnoj stranici clanstvonrm.mps.hr popunjavanjem obrasca i davanjem privole za obradu osobnih podataka sukladno Uredbi (EU) 2021/2115.
 
CILJEVI:
 
Sukladno navedenoj zakonskoj regulativi, ciljevi umrežavanja su:
 
(a) povećanje sudjelovanje svih relevantnih dionika u provedbi strateških planova u okviru ZPP-a i, ako je to relevantno, u njihovu osmišljavanju;
 
(b) praćenje UT u provedbi SPZPP  i prijelazu na model ostvarivanja politika koji se temelji na uspješnosti;
 
(c) doprinositi poboljšanju kvalitete provedbe SP ZPP-a;
 
(d) doprinositi informiranju javnosti i potencijalnih korisnika o ZPP-u i mogućnostima financiranja;
 
(e) poticati inovacije u poljoprivredi i ruralnom razvoju te podupirati izravno uzajamno učenje i uključivanje svih dionika u proces razmjene i stjecanja znanja te interakciju tih dionika;
 
(f) doprinijeti kapacitetima i aktivnostima za praćenje i evaluaciju;
 
(g) doprinositi širenju rezultata strateških planova u okviru ZPP-a
 
Kao što je predviđeno Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027., transformacija Nacionalne ruralne mreže u NMZPP, omogućiti će bolje povezivanje svih dionika AKIS-a. Uloga NMZPP je komunikacija i umrežavanje širokog spektra dionika. NMZPP u suradnji s AKIS koordinacijskim tijelom i Ministarstvom poljoprivrede, znanstvenim i obrazovnim ustanovama, savjetnicima, preko poljoprivrednika, LAG-ova, do regionalnih razvojnih agencija te stručnih ustanova u poljoprivredi i ruralnom razvoju, bit će značajnija podrška AKIS-u.
 
UPRAVLJANJE:
 
Mreža djeluje na cijelom području Republike Hrvatske, a čine je Upravljački odbor Mreže, tajništvo Mreže i članovi.
 
Upravljački odbor koji broji minimalno 11 članova nadležan je za usmjeravanje aktivnosti NMZPP koje provode članovi uz operativnu podršku i koordinaciju tajništva NMZPP.
 
Predsjednik Upravljačkog odbora NMZPP je osoba koja obnaša funkciju čelnika Upravljačkog tijela te donosi indikativni višegodišnji plan rada i organizacije NMZPP te sve akte vezane uz rad i funkcioniranje NMZPP uključujući i osnivanje i imenovanje predstavnika članova u UO.
 
FINANCIRANJE:
 
Financiranje rada i aktivnosti Mreže provodi se iz mjere 20 – Tehnička pomoć Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine zaključno s krajem 2024. godine, a od 2025. godine iz Tehničke pomoći SP ZPP.

 

Izvor: Nacionalna mreža ZPP