• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

Dosta nam je mina, za vodu smo iz špina!!!

Objavljeno: Subota, 21 Travanj 2007

EU Krka Knin pokrenula je u suradnji sa ostalim ekološkim udrugama  i Gradom Kninom inicijativu DOSTA NAM JE MINA, ZA VODU SMO IZ ŠPINA!!! Predmet inicijative je ugroženost podzemnih/izvorskih voda unutar zona sanitarne zaštite  Šimića vrela kod Knina uništavanjem eksplozivnih sredstava na platou Suhopolja pored Knina. U blizini grada Knina na platou Suhopolje, gdje se nalazi više izvora pitke vode koji se koriste za vodopskrbu stanovništva već se nekoliko godina uništavaju minsko eksplozivne naprave s područja cijele Hrvatske.

•Suhopolje je visoravan podno Dinare – najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj, na putu sve brojnijih planinara, izletnika, lovaca i turista za planinarski dom, lovački dom, Brezovac, Dinaru i okolne planine s kojih se jako dobro vide posljedice eksplozija kao i same eksplozije (a naša je želja da grad Knin učinimo atraktivnim turističkim odredištem).
•Šimića vrelo i Crno vrelo, u podnožju Suhopolja i planinskog masiva služe kao izvori pitke vode za Grad Knin (15190 stanovnika prema zadnjem popisu stanovnika).
•Suhoplolje je unutar zona sanitarne zaštite Šimića vrela na temelju hidrogeološkog elaborata (uništavanje eksploziva nije djelatnost koja se može raditi unutar zona sanitarne zaštite).
•U neposrednoj blizini Suhopolja  nalazi se izvog Krčić i nešto nizvodnije izvor rijeke Krke, a ne tako daleko izvire i Cetina (uništavanje eksploziva pokraj ovih hidropotencijala dovodi u pitanje Zakon o vodama u kojem je voda definirana kao opće dobro).
•Suhopolje, neiskorištena i nenastanjena površina, koja je zbog toga pogodna za uništavanja mina, krije u sebi veliku vrijednost  potpuno nekompatibilnu s uništavanjem mina) zbog toga se baš tu formira bazen s podzemnim rezervama vode za brojne izvore, uključujući i najveće dalmatinske rijeke Cetinu I Krku.
•Gore opisani prostor nalazi se u Kršu kojeg obilježava kompleksan hidrogeološki sustav (moguća su brza zagađenja, tektonski poremećaji mogu potpuno promjeniti karakteristike podzemnih tokova i slično).
•U ovom dopisu naglasak je na zaštitu voda, ali pitanje je također –zagađenja zraka pri eksplozijama, uz utjecaj vjetra…. bure….).
•U prostornim planovima , područje Suhopolja Hrvatska vojska utvrdila je kao zonu posebnih namjena. Međutim u istim tim planovima ucrtane su i granice zona zaštite izvorišta Šimića vrelo. Ove dvije zone djelomično se preklapaju i zapravo isključuju u smislu restrikcija određenih aktivnosti…
•U katastarskim i zemljišnim knjigama ovaj je proctor uglavnom pod upravom Hrvatskih šuma koje, na žalost, očigledno, njime ne upravljaju.
•Uništavanje mima provodi Hrvatska vojska , ali i MUP, a možda i netko treći.
•Eksplozozije su vrlo česte , neke su izrazito jake i u Kninu se osjećaju kao potres.
•Eksplozije se odvijaju blizu državne granice…
•Moglo bi se još toga istaći , ali možda da još kažemo ono najgore … proširila se informacija o uništavanju "bojnih otrova".
Pozivajući se na zakon o vodama (NN 107/95) koji u članku 40. kaže da područja izvorišta koje se koristi ili je rezervirano  ja javnu vodoopskrbu, mora biti zaštićeno od namjernog ili slučajnog zagađenja i od drugih  utjecaja koji mogu nepovoljno djelovati  na zdravstvenu ispravnost vode ili njenu izdašnost , držimo da je uništavanje eksploziva , aktivnost nespojiva  sa zaštitom sliva jer je štetna i vrlo opasna za kakvoću vode (zbog eventualne otrovnosti ili kancerogenosti samih klasičnih eksploziva, odnosno njihovih sastojaka ili produkata kemijskih reakcija pri eksplozijama…), a i za izdašnost izvora (zbog saline eksplozija koje mogu poremetiti hidrološke odnose u kraškom podzemlju).

Grad Knin je donio Odluku o zaštiti izvorišta Šimića vrela, a usvojen je i  Prostorni plana Knina koji respektira postojanje i preklapanje zona sanitarne zaštite i vojne) zone za posebne namjene.
Osim ove važne odluke Grad Knin već duži niz godina upozorava na ovaj problem , na način da je  upoznao sve nadležne institucije, ali na žalost, do sada bez rezultata.

Kada smo smo zatražili savjete stručnjaka savjetovali su nas da izradimo Studiju utjecaja na okoliš. Mi se pitamo: Zar ovakve djelatnosti trebaju imati Studiju utjecaja na okoliš?!

Opet se postavlja ovo pitanje koje nas muči vezano ne za samo ovakve probleme: Tko je nadležan?????!!!!!

Kako do sada lokalna uprava, nevladine udruga, pojedinci na lokalnoj razini nisu uspjeli riješiti ovaj problem odlučili smo problem pokušati riješiti na nacionalnom nivou i stoga se pridružujemo inicijativi Udruga Zelene mreže Karlovačke Županije i Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava koje predlažu Hrvatskom Saboru i Vladi (iz njihovog letka):

•dopune članka 13. i 14. Zakona o obrani (NN 33/02) s ciljem uvođenja nadležnosti civilnih inspekcija nad mjerama zaštite prirode, okoliša i javnog zdravlja kod redovitih djelatnosati OSRH
•hitnu izradu podzakonskih akata (vojnih pravilnika) koji propisuju mjere zaštite prirode, okoliša i javnog zdravlja u OSRH
•dopune svih ostalih zakona s ciljem određivanja mjera za postupanje s radioaktivnim otpadom (vojnim, medicinskim i privrednim) otpadom koji nastaje od upotrebe  različitih oružja te eksplozivima (vojnim i privrednim)
•poboljšanje odnosa s javnošću i veći stupanj suradnje s udrugama građana , osobito dosljednom primjenom Zakona o općem upravnom postupku i Zakona o pravu na pristup informacijama
•smanjenje obima vojnih djelatnosti te postupno izmještanje i zatvaranje velikih vojnih objekata na kraškim područjima RH
Naša  udruga ovim dopisom želi upozoriti  na problem, isti zajedničkim snagama riješiti, te pozoivamo sve zainteresirane da nam pomognu kao bi smo živjeli bez mina i pili vodu iz špina!

Ekološka udruga “Krka” Knin

 

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar