"Budimo aktivni!" se približava kraju

Objavljeno: Srijeda, 05 Travanj 2023
Ekološka udruga „Krka“ Knin završava s provedbom projekta „Budimo aktivni!“. Projekt se provodio od rujna 2022. na području grada Knina a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinskovitost  i Grada Knina.
 
 
Ostvareni ciljevi projekta:
1. Doprinos informiranju i izobrazbi građana u njihovoj ulozi u  zaštiti okoliša
2. Doprinos informiranju i izobrazbi građana o odvajanju otpada
3. Doprinos stvaranju aktivnog građanstva
4. Podizanje svijesti građana o važnosti očuvanja okoliša
5. Poticanje građana da se aktivnije uključe u proces odvajanja otpada na području grada Knina
6. Smanjenje količina miješanog komunalnog otpada na deponijama te povećana količina odvojeno prikupljenog otpada
 
 
U sklopu provedbe projekta napravljeno je slijedeće:
 
1. Izrađena su dva info pulta, od kojih je jedan postavljen u prostorijama gradske tvrtke zadužene za odvoz komunalnog otpada „Čistoća i zelenilo“ Knin, a drugi je služio za aktivnost: Održavanje informiranja putem eko-info pulta na javnim površinama.Aktivnost informiranja  za vrijeme trajanja projekta održana je 5 puta na različitim lokacijama u gradu Kninu 
 
2. U sklopu projekta osmišljene su, tiskane na recikliranom papiru, te na akcijama informiranja putem 5 eko-info pultova podijeljene edukativne brošure o informiranju javnosti o zaštiti okoliša, ali i sa detaljnim uputama o načinima i mogućnostima odvajanja svih vrsta otpada na području grada Knina. 
 
3. Osmišljen je stručni sadržaj priručnika „Budimo aktivni“. Priručnik sadržavat sva bitna i relevantna prava i obveze proizašle iz  zakonske odredbe zaštite okoliša i gospodarenja otpadom u RH. Poseban osvrt daje se na Aarhušku konvenciju, koju građani ne poznaju dovoljno ili ne poznaju uopće, a koja je jedan od najbitnijih dokumenata „okolišne demokracije“. Upoznavanjem i edukacijom građana o Konvenciji stvaramo temelj za uključivanje javnosti u politike zaštite okoliša. Time dajemo doprinos, osim zaštiti okoliša, i razvoju demokratskog društva te stvaranju aktivnog građanstva. Pored ovoga priručnik sadržava detaljne informacije o zaštiti okoliša i načinima na koje građani mogu doprinijeti zaštiti okoliša kroz hijerarhiju gospodarenja otpadom kao i informacije na koji način isto primijeniti na lokalnoj razini (upute o pravilnom prikupljanju, razvrstavanju i odvajanju otpada na lokalnoj razini).    
 
4. Za sve zaineresirane građane organizirane su  i provedene 3 edukativne radionice o zaštiti okoliša, s naglaskom upoznavanja građana s Aarhuškom konvencijom i Zakonom o zaštiti okoliša,  te odvajanju otpada .
 
5. Snimljen je  edukativni  promotivni  film koji  također sadržava sve upute, ali i primjere odvajanja otpada.
 
6. Organizirane su i provedene 2 akcije besplatne podjele platnenih vrećica. 
 
 
Sve izrađene materijale u sklopu projekta možete preuzeti i u digitalnom obliku na našoj web stranici. 
 
 
Čuvajmo okoliš zajedno!
 
 
Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Knina. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Ekološke udruge " Krka" Knin i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Knina.