Projekt "Novo ruho"

Objavljeno: Četvrtak, 10 Lipanj 2021

Svjedoci smo da se u zadnje vrijeme intezivno žele smanjiti količine mješovitog otpada na odlagalištima te se posebni napori vode oko smanjenja uporabe nerazgradivih plastičnih vrećica. Također, svijet je zahvatila pandemija virusa SARS-CoV-2 te je jedan od načina sprječavanja i usporavanja širenja navedenog virusa uporaba zaštitnih maski za lice. Većina dostupnih zaštitnih maski izrađena je nažalost od umjetnih i nerazgradivih materijala, a zbog povećane potražnje postale su i nepristupačne određenom (siromašnijem) dijelu građana. 

Na te izazove Ekološka udruga "Krka" Knin odgovorila je projektom "Novo Ruho". 

Volonteri udruge „Krka“ će prikupljati tekstil te će se od njega raditi platnene vrećice i zaštitne maske za lice koje će se besplatno dijeliti građanima. Tekstil će se prikupljati na dva načina i to izravno iz kućanstva ili akcijama prikupljanja gdje bi građani sami mogli donijeti tekstil u prostore udruge „Krka“ svakim radnim danom. Ako imate takav tekstil nazovite nas ili ga jednostavno donesite u prostorije udruge u Tvrtkovoj 3. Sav prikupljeni tekstil će se pregledati, sortirati i odložiti u odgovarajućim uvjetima kako bi se zaštitio od eventulanih štetnika (glodavci, moljci i slično), vlage i temperature. Kroz projekt je nabavljena šivaća mašina na kojoj će se od prikupljenog tekstila praviti platnene vrećice i zaštitne maske za lice koje će se označiti simbolom "Ponovna uporaba" i djeliti našim građanima.

Uskoro možete očekivati i web stranicu u potpunosti posvećenu projektu "Novo ruho" i aktivnostima ponovne uporabe i tekstila i ostalih materijala na području grada Knina i okolice. Nadamo se da će se i veliki broj naših sugrađana dati svoj doprinos provođenju ovih aktivnosti i tako aktivno utjecati na smanjenje otpada u okolišu i zaštitu zdravlja sviju nas.

Projekt se provoditi na području grada Knina i okolice do kraja 2021.godine zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Šibensko-kninske županije.

fond za zastitu okolisaSibensko kninska zupanija Logo