Međunarodni dan volontera

Objavljeno: Utorak, 05 Prosinac 2023

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera kako bi se naglasila važnost volontera i dobrobitima volonterskoga rada, promicale pozitivne vrijednosti volontiranja te podsjetili javnost o prednostima i njegovu doprinosu razvoju lokalne zajednice. Doprinos volontera društvenoj zajednici je velik te svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo.

Što je volontiranje?

►Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

►Volontiranje se prepoznaje i promiče kao aktivnost ili usluga koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, izgradnje socijalnog kapitala, osobnog razvoja, do aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te do razvoja humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva.

►Volontiranjem se doprinosi društvenom razvoju, građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji i socijalnom uključivanju.

 

 

Zašto je važno volonterstvo?

►Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikuju demokratske promjene u svakom suvremenom društvu.

►Davanjem svog slobodnog vremena, znanja i iskustava, entuzijazma i energije, građani tako značajno doprinose razvoju svoje zajednice i društva u cjelini. 

►Volonteri donose korist zajednici, organizacijama koje uključuju volontere, no, volontiranje donosi višestruku korist i za volontere.

►Volonteri istodobno rade na samima sebi, svojemu vlastitom, osobnom i profesionalnom razvoju kroz izrazito širok spektar mogućnosti koje volontiranje otvara.

►Volontiranjem stječemo ili unaprjeđujemo naša znanja i vještine, stječemo nova poznanstva i prijateljstva.

►Volonterski rad pozitivno utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje.

 

 

“Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.”

Sherry Anderson

 

Svaki dan je nova prilika za dobra djela! Ako želiš postati volonter ili organizator volontiranja obratite nam se, „Volonterski centar Krka – Kreni Ravno Ka Aktivizmu“ putem telefona: 022 664 608 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.te budite i vi dio promjene.

Ovim putem želimo se zahvaliti svim našim volonterkama i volonterima koji svojim nesebičnim radom i djelovanjem doprinose razvoju i poboljšanju lokalne zajednice.

 

Sretan Međunarodni dan volontera!

HVALA VAM OD                      

 

 

Program „Volonterski centar Krka – Kreni Ravno Ka Aktivizmu“ je dvogodišnji program koji Ekološka udruga „Krka“ Knin provodi u partnerstvu s Gradom Kninom, Općinom Biskupija, Općinom Ervenik, Općinom Promina, OŠ Domovinske zahvalnosti Knin, Veleučilištem Marko Marulić i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Knin.

 

 

Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Knin
Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti Ekološke udruge "Krka" Knin i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Grada Knina