Znanje za održivo djelovanje - školski projekti u zajednici

Objavljeno: Utorak, 10 Ožujak 2020
S prvim naznakama proljeća krenula je provedba školskih projekata u zajednici. Tijekom zimskih mjeseci  učenici i profesori  OŠ „Domovinske zahvalnosti“ i SŠ „Lovre Montija“  iz Knina pripremali su svoje školske projekte u suradnji sa Ekološkom udrugom „Krka“ Knin kao partnerom. Osmišljena su dva zanimljiva i za zajednicu korisna projekta čija provedba će trajati do kraja svibnja 2020. "Eko kutak u našem gradu" osmislili su učenici Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, a "Male parkovi za velike snove" osmislili su naši srednjoškolci iz Srednje škole Lovre Montija.
Osnovna škola Domovinske zahvalnosti svoj je  projekt nazvala "Eko kutak u našem gradu" sa ciljem informiranja  javnosti  o problemu ugrožavanja staništa oko 150 vrsta ljekovitog i medonosnog (uglavnom samoniklog) bilja na kninskom području, neodgovornim djelovanjem ljudi.  U sklopu projekta izradit će tri Eko kutka u Kninu, u koja će posaditi ljekovito i medonosno bilje i u njih smjestiti "hotele" za kukce. U travnju, na Dan planeta Zemlje učenici će organizirati i konferenciju za javnost te na taj način informirati i educirati građane o ovom problemu i potaknuti ih da i svoje balkone i vrtove učine privlačnima za kukce. Do sada su svoj projekt prezentirali lokalnim udrugama i institucijama s kojima će surađivati u određenim fazama provedbe. Tako su u veljači posjetili Turističku zajednicu grada Knina, Narodnu knjižnicu, Gradsko poglavarstvo Grada Knina , Udrugu sv. Bartolomej, OŠ dr. Franje Tuđmana i Dječji vrtić Cvrčak- područni odjel Tratinčica te Čistoću i zelenilo d.o.o. Slijedeća, najvažnija faza  su  konkretni radovi na oplemenjivanju javnih površina i stvaranje eko kutama  u gradu Kninu. 
Srednja škola Lovre Montija se odlučila nazvati svoj projekt "Mali parkovi za velike snove". Knin  je ljeti  često najtoplije mjesto u Hrvatskoj i njegovi stanovnici već osjećaju što znači kada temperatura kontinuirano prelazi 40° C. Stoga je sadnja parkova u Kninu iznimno važna i korisna. Rezultat školskog projekta su tri mala edukativna parka koja će pridonijeti povećanju broja zelenih površina grada Knina, ali će biti i mjesto susreta i druženja svih generacija. Parkovi će biti posađeni  pokraj Doma za starije i nemoćne, Pučkog otvorenog učilišta i Srednje škole Lovre Montija. Učenici s profesorima će  24. svibnja obilježiti i Svjetski dan parkova povodom kojeg će brojnim aktivnostima informirati građane o važnosti parkova i poticanju istih na dodatnu sadnju stabala.  Krajem veljače učenici s profesorima su krenuli s prezentacijom školskog projekta te su isti  predstavili u Domu za starije i nemoćne, Čistoći i zelenilo d.o.o., Pučkom otvorenom učilištu i Gradskom poglavarstvu Grada Knina.
Obje škole pripremile su i promotivne materijale- edukativne letke, plakate, platnene vrećice sa logom projekata, koje će podijeliti građanima tijekom raznih akcije koje uključuju širu zajednicu.
 
Osmišljavanje i provedba školskih projekata Eko kutak u našem gradu  i Mali parkovi za velike snove provode se  u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ čiji je nositelj  udruga Zelena Istra, a partneri su Ekološka udruga „Krka“ Knin i Centar za mirovne studije te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija.
Projekt se provodi i financira  u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinancira ga i Ured za udruge Republike Hrvatske.