Očitovanja MORH-a i Ministarstva zdravstva

Objavljeno: Četvrtak, 06 Listopad 2011

Dragi sugrađani/ke,

 Kao što smo Vas informirali udruga je zatražila odgovore od MORH-a i Ministarstva zdravstva 

vezano za požar u VSK „Pađene“ te smo u zakonskom roku dobili i odgovore kojima nismo u potpunosti zadovoljni.

 I jedno i drugo Ministarstvo ističe da su provedene analize vode zraka i radioaktivnosti te da nema opasnosti po zdravlje stanovnika i okoliš čemu se mi u udruzi naravno radujemo, ali….

 Dobili smo odgovor tko je izvršio ispitivanja ( Odsjek za toksikologiju, preventivnu medicinsku zaštitu i odsjek za radiološku zaštitu Ministarstva zdravstva ), ali NISMO dobili tabele/brojke analiza, a iste nisu objavljenje ni na web stranicama Ministarstva .

 Iz dopisa Ministarstva zdravstva izdvajamo:

  Kninski je vodovod neoštećen ispravan i pod kontrolom, stanovnici ugroženih mjesta opskrbljuju se cisternama.

 Zdravlje stanovnika će biti pod stalnim nadzorom Zavoda za javno zdravstvo

Zbog povoljnih uvjeta i visoke temperature dimnih plinova onečišćenje zraka otišlo je visoko u zrak i onda je raspršeno visinskim vjetrovima.

Skladišteni materijal nije sadržavao penetrante a mjerenja na rubnim dijelovima požarišta nisu pokazala opasnost od radioaktivnosti.

Dobra vijest je da u dopisu obećavaju da će nakon pirotehničkog pregleda provesti opet izvid ( na teške metale, PAH-ove itd ) , ali hoćemo li i tada imati podatke o mjerenjima?!

 Iz dopisa MORH-a izdvajamo

 Upućuju nas na Vatrogasnu zajednicu RH jer OS RH nisu nadležne za požar koji nastane van vojnih objekata, a požar je  nastao na nekoliko km udaljenosti na divljem odlagalištu otpada te se velikom brzinom proširio.

U dopisu kažu da raspolažu točnim podatcima o kojim se sredstvima radilo , ali koje mi nismo dobili.

Nadzor kažu vrše prema Zakonu o službi u OS RH

Komunikacija MORH-a s javnosti je poboljšana jer smo dobili očitovanja, ali u njima malo odgovora na naša pitanja ( npr što se poduzima da se riješi problem uništavanja minsko eksplozivnih sredstava u RH )

 Pitamo se : Tko će snositi odgovornost za eksplozije?!

 Dragi sugrađani/ke, ako imate bilo kakvu informaciju , prijedlog, ideju vezano za eksplozije , a naša udruga bi mogla pomoći molimo Vas da nas obavijestite.

 Iskreno se nadamo da se ovakvi požari i eksplozije više neće događati u RH te da će vojni objekti biti stavljeni pod veći nadzor te da će problem uništavanja mina biti uskoro riješen i na kraju da doista nije bilo štetnosti za zdravlje stanovnika i okoliš.