Započela provedba projekta JEDRO

Objavljeno: Četvrtak, 28 Siječanj 2021

Provedba trogodišnjeg projekta „JEDRO - Javne politike za održivi razvoj: voda, energetika, otpad“ započela je 29. listopada 2020. godine. Globalna ekološka kriza i klimatske promjene postali su jedan od najvećih problema čovječanstva. Brojni izvještaji i indikatori nam već godinama govore da ako ubrzo ne promijenimo svoje navike i smanjimo ekološki i ugljični otisak, posljedice za planet i ljude biti će katastrofalne.

Suradnja i akcija nacionalnih vlasti, gradova te sudjelovanje građana u kreiranju odgovora ključ su rješenja za ovaj problem. Održivo upravljanje resursima i javnim uslugama postaje jedno od ključnih pitanja. Projektni partneri su identificirali tri ključna tematska područja koja reflektiraju prioritete zaštite okoliša, održivosti i ekonomskog razvoja. No, identificiran je ključan nedostatak podataka o raznim aspektima problematika i prilika u ovim tematskim područjima, na što će pozitivno utjecati ovaj projekt prikupljanjem relevantnih i aktualnih podataka, uz podršku stručne i akademske zajednice, te stvaranjem uvjeta za kvalitetnije zagovaranje održivih rješenja.

Nositelj projekta je Zelena akcija. Projektni partneri su: Fakultet političkih znanosti u ZagrebuDruštvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)Zeleni OsijekUdruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SunceZelena energetska zadruga (ZEZ)Brodsko ekološko društvo (BED)Ekološka udruga Krka KninPravo na grad (PNG)PAN – Udruga za zaštitu okoliša i prirodeZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa.

Cilj projekta je prikupljanjem i analiziranjem podataka doprinijeti unapređenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (voda, energetika i otpad) na kojima su u Hrvatskoj nedostatno istraženi i osmišljeni modeli kojima bi se ostvario njihov značajniji razvoj. To bi doprinijelo i rješavanju ekološke krize i klimatskih promjena. Ova tematska područja reflektiraju prioritete zaštite okoliša, održivosti i ekonomskog razvoja. Stoga će se u okviru projekta JEDRO proizvesti smjernice za unaprjeđenje sustava upravljanja navedenim tematskim područjima te promovirati njihova primjena među donositeljima odluka i ostalim dionicima.

Tri tematska istraživačka područja koja će se istražiti su:

 

Ključna horizontalna tema zajednička svim područjima je pitanje uključivanja građana u upravljanju uslugama. Ovaj projekt doprinosi ostvarenju europskih ciljeva, zbog čega smatramo da je u projekt vrijedno uložiti sredstva EU. Cilj EU-a je reciklirati najmanje 55% komunalnog otpada do 2025. godine, a u Hrvatskoj se odvojeno prikuplja samo 26% uz trend blagog porasta. Kvalitetnije upravljanje ovim sustavom rezultirat će i znatnijim ubrzanjem ovog trenda. Klimatski cilj EU je smanjiti emisije stakleničkih plinova za 40% do 2030. u odnosu na 1990. godinu. U Hrvatskoj obnovljivi izvori još nisu dosegli niti 10% udjela u ukupnoj proizvodnji električne energije. Istraživanje i promoviranje modaliteta koprodukcije i zajedničkog upravljanja u ovom sektoru rezultirat će i povećanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. EU također teži osiguranju jednakog prava pristupa vodi za sve građane, a kroz projekt ćemo analizirati razlike u kvaliteti vode u RH te izraditi smjernice za reformu sustava.

Uzevši u obzir sve ove faktore projektni partneri su odlučili osnovati tematsku mrežu „Jedro“, koja će graditi kapacitete za istraživačkim, zagovaračkim i policy radom na ovim temama te širiti kapacitete i znanja na druge OCD-e te zagovarati rezultate prema donositeljima odluka i drugim ključnim akterima.

Vrijednost Projekta je 3.594.308,89 kn i sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.

Kontakt osoba za više informacija:
Enes Ćerimagić, Zelena akcija, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zelene akcije i Ekološke udruge "Krka" Knin.

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

 

lenta ESF kockice