Naziv projekta:

JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad (UP.04.2.1.06.0033)

Trajanje projekta: 36 mjeseci, u razdoblju od 29.10.2020. do 29.10.2023.

Vrijednost Projekta:
3.594.308,89 kn
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.

Nositelj projekta: Zelena akcija

Projektni partneri su:

 

Opis Projekta:
Globalna ekološka kriza i klimatske promjene postali su jedan od najvećih problema čovječanstva. Brojni izvještaji i indikatori nam već godinama govore da ako ubrzo ne promijenimo svoje navike i smanjimo ekološki i ugljični otisak, posljedice za planet i ljude biti će katastrofalne. Suradnja i akcija nacionalnih vlasti, gradova te sudjelovanje građana u kreiranju odgovora ključ su rješenja za ovaj problem. Održivo upravljanje resursima i javnim uslugama postaje jedno od ključnih pitanja. Projektni partneri su identificirali tri ključna tematska područja koja reflektiraju prioritete zaštite okoliša, održivosti i ekonomskog razvoja. No, identificiran je ključan nedostatak podataka o raznim aspektima problematika i prilika u ovim tematskim područjima, na što će pozitivno utjecati ovaj projekt prikupljanjem relevantnih i aktualnih podataka, uz podršku stručne i akademske zajednice, te stvaranjem uvjeta za kvalitetnije zagovaranje održivih rješenja. Provedba trogodišnjeg projekta „JEDRO - Javne politike za održivi razvoj: voda, energetika, otpad“ započela je 29. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Zelena akcija, a Ekološka udruga "Krka" Knin je jedan od projektnih partner uz još 9 organizacija iz Hrvatske.

Cilj projekta:
Prikupljanjem i analiziranjem podataka doprinijeti unapređenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (voda, energetika i otpad) na kojima su u Hrvatskoj nedostatno istraženi i razvijeni modeli kojima bi se ostvario njihov značajniji razvoj. To bi doprinijelo i rješavanju ekološke krize i klimatskih promjena. Ova tematska područja reflektiraju prioritete zaštite okoliša, održivosti i ekonomskog razvoja. Stoga će se u okviru projekta JEDRO proizvesti smjernice za unaprjeđenje sustava upravljanja navedenim tematskim područjima te promovirati njihova primjena među donositeljima odluka i ostalim dionicima.

Tri tematska istraživačka područja koja će se istražiti su:

  • Upravljanje vodama - s naglaskom na razlike u kvaliteti i cijeni vodnih usluga, koje reforme su potrebne, kojim mehanizmima se upravlja te kako se uključuje građane.
  • Gospodarenje otpadom - s naglaskom na upravljanje po zero waste principu kao odgovor na postojeći problem neodrživog gospodarenja otpadom te promovirajući model koji doprinosi i ekološkoj i ekonomskoj održivosti.
  • Obnovljivi izvori energije - s naglaskom na oblike organizacije proizvodnje (npr. energetske zadruge), participativnost, značaj na razini nacionalnih i lokalnih politika.

 

Ključna horizontalna tema zajednička svim područjima je pitanje uključivanja građana u upravljanju uslugama. Ovaj projekt doprinosi ostvarenju europskih ciljeva, zbog čega smatramo da je u projekt vrijedno uložiti sredstva EU. Cilj EU-a je reciklirati najmanje 55% komunalnog otpada do 2025. godine, a u Hrvatskoj se odvojeno prikuplja samo 26% uz trend blagog porasta. Kvalitetnije upravljanje ovim sustavom rezultirat će i znatnijim ubrzanjem ovog trenda. Klimatski cilj EU je smanjiti emisije stakleničkih plinova za 40% do 2030. u odnosu na 1990. godinu. U Hrvatskoj obnovljivi izvori još nisu dosegli niti 10% udjela u ukupnoj proizvodnji električne energije. Istraživanje i promoviranje modaliteta koprodukcije i zajedničkog upravljanja u ovom sektoru rezultirat će i povećanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. EU također teži osiguranju jednakog prava pristupa vodi za sve građane, a kroz projekt ćemo analizirati razlike u kvaliteti vode u RH te izraditi smjernice za reformu sustava.

Uzevši u obzir sve ove faktore projektni partneri su odlučili osnovati tematsku mrežu „Jedro“, koja će graditi kapacitete za istraživačkim, zagovaračkim i policy radom na ovim temama te širiti kapacitete i znanja na druge OCD-e te zagovarati rezultate prema donositeljima odluka i drugim ključnim akterima.

Kontakt osoba za više informacija:
Enes Ćerimagić, Zelena akcija, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zelene akcije i Ekološke udruge "Krka" Knin.

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

 

 

lenta ESF kockice

 

 

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Objavljeno: Petak, 27 Listopad 2023
Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode obnovljivu energiju.
Jedna je to od glavnih poruka s jučerašnjeg okruglog stola  „Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?” kojeg je Zelena akcija u sklopu tematske mreže “Jedro” održala u Novinarskom domu u Zagrebu.

Opširnije...

Projekt JEDRO proveo ispitivanje javnog mnijenja

Objavljeno: Četvrtak, 28 Rujan 2023

Tematska mreža JEDRO na čelu sa Zelenom akcijom kao voditeljem projekta provodi istraživanje javnog mnijenja u obliku anketnog upitnika. Naime, u istraživanju je uključen reprezentativan uzorak od 800 ispitanika iz 134 jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Ispitanici putem anketnog upitnika izražavaju vlastite stavove o različitim aspektima politike upravljanja otpadom, održivom razvoju te energetskoj tranziciji. Projektni partner Fakultet političkih znanosti će po završetku terenskog dijela istraživanja putem kvantitativne analize, odnosno deskriptivne statistike obraditi dobivene podatke, čiji će preliminarni podatci biti objavljeni po različitim tematskim područjima projekta.

Opširnije...

Nužna je široka rasprava o hrvatskim klimatsko-energetskim politikama

Objavljeno: Utorak, 24 Listopad 2023
Zelena akcija, u okviru tematske mreže “JEDRO”, organizira okrugli stol naziva “Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?” koji će se održati 25. listopada u 13h u Novinarskom domu. Cilj je otvoriti širu raspravu o Nacionalnom energetskom i klimatskom planu i energetskim zajednicama s obzirom na nedostatak iste.

Opširnije...

Održan sastanak tematske mreže JEDRO na Visu

Objavljeno: Četvrtak, 21 Rujan 2023

Naša tematska mreža #JEDRO je 18. i 19. rujna održala dvodnevni sastanak na Visu. Prvi dan posjetili smo Issu – otočnu školu društvene autonomije koja, među ostalim, na praktičan način, kombiniranjem starih znanja i moderne tehnologije, traži održiva rješenja za probleme vode, otpada i energije. Naročito je inspirativno da je Issa i poligon za rasprave o društvenim uvjetima promjene ka održivom društvu.

Opširnije...

Poziv na okrugli stol o građanskoj energiji u Hrvatskoj

Objavljeno: Petak, 20 Listopad 2023

Tematska mreža „Jedro“ organizira okrugli stol „Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?“ koji će se održati u srijedu, 25. listopada, u 13:00 u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb.

Opširnije...

Prijava za grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana

Objavljeno: Četvrtak, 13 Srpanj 2023

Zelena energetska zadruga (ZEZ), članica tematske mreže JEDRO, poziva sve zainteresirane građane i građanke s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije da se do 10. kolovoza prijave za grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana.Grupnom nabavom eliminiraju se nekvalitetni i nepouzdani proizvodi, proizvodi niske efikasnosti, proizvodi neprovjerenih proizvođača, problem manjka robe na tržištu i preopterećenost instalatera koji u ljetnim mjesecima nemaju vremena za brze instalacije.

Opširnije...