Akcija čišćenja u blizini Nacionalnog parka Krka: Žuja i Krka Knin spašavaju podzemne vode

Objavljeno: Ponedjeljak, 14 Lipanj 2021

U subotu, 5.6.2021. održana je velika akcija čišćenja ilegalnog odlagališta otpada u općini Promina u mjestu Suknovci u Dalmatinskog zagori. Prikupljeno je gotovo 100 vreća smeća, a pronađeni su i dijelovi kreveta, gume, wc školjka, velike količine stakla te građevinski otpad. Akciju su organizirali Ekološka udruga “Krka Knin“ i Ožujsko pivo, a sve u sklopu društveno odgovorne kampanje "Čuvaj, pazi, ne bacaj" tijekom koje se čiste ilegalni deponiji diljem Hrvatske. Kampanjom se želi podići svijest građana o tome koliko je važno pravilno zbrinjavati otpad.

Ova je akcija čišćenja organizirana u blizini Nacionalnog parka Krka jer se upravo tamo okoliš zagađuje već godinama.

„Lokacija se nalazi na kraškom području te je dugoročno zadržavanje smeća izrazito štetno za podzemne vode. Akcijom čišćenja želimo djelovati i na svijest neodgovornih pojedinaca da prestanu zagađivati okoliš i bacati smeće u prirodu. Akcija je počela u 10 ujutro i trajala je sve dok nisu očišćeni svi predviđeni punktovi“, rekla je Inga Kukolj iz Ekološke udruge “Krka" Knin, koja djeluje na području Hrvatske s naglaskom na Šibensko-kninsku županiju i okolicu Knina. Udruga ima za cilj očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja.

Ovoj su se akciji pridružili i predstavnici Općine Promina i Eko Promina d.o.o., članovi kluba volontera Pivovarci Zagrebačke pivovare te partneri Pevex i Pik.

 

Do sad su odražne akcije čišćenja ilegalnih odlagališta otpada u Osijeku, Solinu, Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Promini, a slijedi još jedna u Slunju. Nakon ljeta, volonteri će ponovo obići ove hrvatske gradove i čistiti još po jednu lokaciju na kojoj se nalazi ilegalni deponij.

Ožujsko pivo i Zagrebačka pivovara godinama podržavaju niz kulturnih, sportskih i nevladinih institucija s ciljem unapređenja kvalitete života u zajednici u kojoj djeluju, a više informacija o novoj kampanji dostupno je na webu https://cuvajpazi.ozujsko.com/.

Hvala svima koji su se priključiti kampanji i hvala svima koji čuvaju naš okoliš. 🌎💚🧹♻️

 Ozujsko logoPIK Vrbovec logoPevex logo

Opcina Promina grb v2Eko Promina logo