Završena provedba projekta solidarnosti

Objavljeno: Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024

Završena je provedba projekta solidarnosti „Štiti BRK(3)OM“  koji je trajao 12 mjeseci, od siječnja 2023. do prosinca 2023. Projekt je odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU koji se sufinancira sredstvima Europske unije u okviru programa Europskih snaga solidarnosti.

Opširnije...

Zaštita okoliša

Objavljeno: Ponedjeljak, 11 Prosinac 2023

Od 18. do 26. studenog obilježavao se Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) koji ima za cilj podizanje svijesti Europljana o održivom gospodarenju resursima i otpadom. Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) nastao je 2009. godine kao projekt LIFE+ koji financira EU, a inicijativa je došla od javnih tijela diljem Europe koja su udružila snage u sprječavanju stvaranja otpada.

Opširnije...

Svjetski dan djece 20.11.2023.

Objavljeno: Četvrtak, 16 Studeni 2023

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti.

Opširnije...

Svjetski dan zaštite životinja 04.10.

Objavljeno: Srijeda, 04 Listopad 2023

Prvi spomen Svjetskog dana životinja može se naći 1924. u zahtjevu njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna. Prva priredba s tim povodom bila je održana sljedeće godine, 4. listopada 1925. u Berlinskoj dvorani sportova.

Opširnije...

Podjela vrećica-Svjetski dan zaštite životinja

Objavljeno: Ponedjeljak, 02 Listopad 2023

Povodom Svjetskog dana zaštite životinja u srijedu 04. listopada 2023. godine Ekološka udruga "Krka" Knin održat će podjelu oslikanih platnenih vrećica u sklopu projekta "ŠTITI BRK(3)OM".

Opširnije...

Međunarodni dan svijesti o gubitku hrane i otpadu od hrane 29.9.

Objavljeno: Petak, 29 Rujan 2023

Prema Rezoluciji koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 19. prosinca 2019. godine, 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane.

Temelji za odluku proizlaze iz hitne potrebe da se do 2030. godine smanje velike količine otpada od hrane na globalnom nivou. Gubitak hrane nastaje u proizvodnji, skladištenju, preradi i transportu i karakterističan za zemlje u razvoju, a bacanje hrane je rezultat odluka i radnji trgovaca, uslužnog sektora i potrošača i fenomen je razvijenog dijela svijeta. Otpad od hrane stvara snažan pritisak na okoliš, s obzirom da većina bačene hrane završi na odlagalištima i time onečišćuje tlo, vodu i zrak. 

Opširnije...