Eko knjiznica igracaka Šibenik01Prva Eko knjižnica igračaka otvorena je u Kninu u veljači 2014. godine. Prva je takva knjižnica na području RH. Projekt je izuzetno dobro prihvaćen i od strane roditelja i djece, ali i medija i jedinica lokalne samouprave. Funkcionira na principu besplatnog članstva, uz „uvjet“ da se pri upisu donese jedna stara igračka. Moguće je posuditi tri igračke na period od mjesec dana. U udruzi vodimo evidenciju o članovima te posuđenim igračkama. Knjižnica je otvorena svaki radni dan, a projekt se u kontinuitetu provodi od veljače 2014. do danas.

Na otvaranju knjižnica je imala oko 150 igračaka a u međuvremenu je knjižnici donirano nebrojeno mnogo igračaka od strane građana, odnosno djece. Veliki broj građana, onih koji nemaju više malu djecu, donirali su knjižnici igračke koje su planirali baciti. Knjižnica trenutno broji oko 300 redovnih članova, a obogaćivanjem ponude taj broj ćemo povećati.

Jedan od ciljeva je i da se ovaj projekt prepozna te da se eko knjižnice igračaka otvore diljem RH. Ekološka udruga „Krka“ Knin kontinuirano radi na promociji projekta. Pružamo svaki oblik potpore zainteresiranim udrugama, gradovima i općinama koje namjeravaju otvoriti ovakav oblik knjižnice u svojim mjestima. Do sada je Eko knjižnica igračaka otvorena u Šibeniku (Krka Knin), Karlovcu (udruga Eko Pan), Zagrebu (udruga Zeleni dan), Veloj Luci (udruga Novi otok), Sesvetskom Kraljevcu (udruga Java i Edukativno-zabavni centar radionica sreće).

Eko knjižnica otvorena je uz pomoć sredstava doniranih od strane brojnih donatora, uglavnom građana te uz veliku volju i volonterski rad članova Udruge. Tijekom godina Eko knjižnica financirana je od strane brojnih donatora, iako ti iznosi uglavnom nisu bili dostatni za rad knjižnice te je i dalje najveći naglasak na volonterskom angažmanu članova i djelatnika udruge. 2014. godine za projekt Eko knjižnice igračaka dobili smo nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva I=d2za najbolju društvenu inovaciju godine te novčanu potporu u iznosu od 20.000,00 kn. 2016./2017. FZOEU nam je odobrio sufinanciranje projekta u iznosu od 80.000,00 kn. Iste godine, za knjižnicu u Šibeniku odobreno nam je 6.000,00 eura za otvaranje knjižnice u sklopu re-granting sheme LADDER. 2018. Grad Knin i ŠKŽ odobrili su male potpore u iznosu od po 5.000,00 kn. Za 2020. imamo osigurano 8.000,00 kn za provedbu projekta (3.000,00 kn Grad Šibenik te 5.000,00 ŠKŽ).

Nastavkom rada eko knjižnice igračaka koja je otvorena početkom 2014. godine značajno doprinosimo uštedi roditelja u kupnji igračaka, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka te očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom i stvaranju dodatnih sadržaja za djecu grada Knina.

Tijekom 2016. godine u Kninu su postavljena prva tri spremnika za prikupljanje rabljenih igračaka, a u 2018. godini i 2 spremnika u Šibeniku.

U međuvremenu, tokom 2017. i 2018., sve je nadograđeno postavljanjem Eko kućica za knjige na nizu lokacija u Šibensko-kninskoj županiji koje služe za razmjenu i prikupljanje knjiga. U 2020. zahvaljujući sredstvima Fonda za očuvanje okoliša i Šibensko-kninske županije aktivnosti se zaokružuju postavljanjem Eko kućica za igračke na 5 lokacija u Kninu.

Ciljevi:

  • stvaranje dodatnih sadržaja za djecu
  • buđenje svijesti djece o važnosti očuvanja okoliša
  • financijska ušteda roditeljima
  • poticanje djece na važnost ravnopravnosti
  • doprinos održivom gospodarenju otpadom
  • poticanje ponovne uporabe

 

Završen projekt Eko knjižnice igračaka

Objavljeno: Četvrtak, 08 Veljača 2024

Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom i  Općinom Promina uspješno je provela aktivnosti projekta „Eko knjižnice igračaka“. Projektom doprinosimo buđenju  svijesti i edukaciji  djece i odraslih o važnosti zaštite okoliša, odgovornog gospodarenja otpadom i ponovnoj uporabi igračaka.

Opširnije...

Eko knjižnice igračaka

Objavljeno: Petak, 13 Listopad 2023

Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom i  Općinom Promina nastavlja s provedbom aktivnosti projekta „Eko knjižnice igračaka“. Projektom doprinosimo buđenju  svijesti i edukaciji  djece i odraslih o važnosti zaštite okoliša, odgovornog gospodarenja otpadom i ponovnoj uporabi igračaka.

Opširnije...

Eko knjižnica igračaka

Objavljeno: Petak, 02 Lipanj 2023

Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom i  Općinom Promina započela je s provedbom projekta „Eko knjižnice igračaka“. Projektom doprinosimo buđenju  svijesti i edukaciji  djece i odraslih o važnosti zaštite okoliša, odgovornog gospodarenja otpadom i ponovnoj uporabi igračaka.

Opširnije...

Eko knjižnica igračaka Promina

Objavljeno: Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023

Zahvaljujući odobrenim sredstvima Općine Promina nastavlja se rad Eko knjižnice igračaka koja djeluje  u novootvorenom Društvenom centru u Lukaru. Provedbom istoimenog  projekta   u trajanju od 12 mjeseci značajno doprinosimo buđenju  svijesti i edukaciji  djece i odraslih o važnosti zaštite okoliša, odgovornog gospodarenja otpadom i ponovnoj uporabi igračaka.

Opširnije...

Čitaonica na otvorenom

Objavljeno: Nedjelja, 30 Siječanj 2022

Zahvaljujući projektu "Čitaonica na otvorenom" ispred područne škole u Oklaju postavljena je klupu i eko kućica za knjige namijenjena slobodnoj razmjeni. Škola djeluje u okviru Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša. 

Opširnije...

Video o ponovnoj uporabi i Eko kućicama igračaka

Objavljeno: Subota, 05 Prosinac 2020

Snimili smo video o projektu Eko kućice igračaka koje su postavljene na lokacijama 5 dječjih vrtića u Kninu. Kroz projekt smo željeli djeci vrtićke dobi približiti ekološke teme s naglaskom na ponovnu uporabu. Omogućili smo im razmjenu, posuđivanje i darovanje igračaka što bi trebalo smanjiti količinu igračaka koje završavaju u otpadu. Roditelji mogu uštedjeti na kupnji novih igračaka. Svi zainteresirani mogu koristiti Eko kućice za igračke koje su postavljene ispred naših gradskih vrtića.

UZMI, VRATI, DONIRAJ, IGRAJ SE, ČUVAJ!

Odvojite par minuta i pogledajte naš video...

Opširnije...