#karijerauturizmu

Broj članka: 21

LjekoVITA budućnost

Broj članka: 3

Budimo aktivni!

Broj članka: 9

Knine, evo ti špine

Broj članka: 6

PromoNAtura

Broj članka: 13

Institucionalna - NZRCD

Broj članka: 1

Sitno ali bitno / Bestraga

Broj članka: 6

Eko knjižnica i eko kućice

Eko knjiznica igracaka Šibenik01Prva Eko knjižnica igračaka otvorena je u Kninu u veljači 2014. godine. Prva je takva knjižnica na području RH. Projekt je izuzetno dobro prihvaćen i od strane roditelja i djece, ali i medija i jedinica lokalne samouprave. Funkcionira na principu besplatnog članstva, uz „uvjet“ da se pri upisu donese jedna stara igračka. Moguće je posuditi tri igračke na period od mjesec dana. U udruzi vodimo evidenciju o članovima te posuđenim igračkama. Knjižnica je otvorena svaki radni dan, a projekt se u kontinuitetu provodi od veljače 2014. do danas.

Na otvaranju knjižnica je imala oko 150 igračaka a u međuvremenu je knjižnici donirano nebrojeno mnogo igračaka od strane građana, odnosno djece. Veliki broj građana, onih koji nemaju više malu djecu, donirali su knjižnici igračke koje su planirali baciti. Knjižnica trenutno broji oko 300 redovnih članova, a obogaćivanjem ponude taj broj ćemo povećati.

Jedan od ciljeva je i da se ovaj projekt prepozna te da se eko knjižnice igračaka otvore diljem RH. Ekološka udruga „Krka“ Knin kontinuirano radi na promociji projekta. Pružamo svaki oblik potpore zainteresiranim udrugama, gradovima i općinama koje namjeravaju otvoriti ovakav oblik knjižnice u svojim mjestima. Do sada je Eko knjižnica igračaka otvorena u Šibeniku (Krka Knin), Karlovcu (udruga Eko Pan), Zagrebu (udruga Zeleni dan), Veloj Luci (udruga Novi otok), Sesvetskom Kraljevcu (udruga Java i Edukativno-zabavni centar radionica sreće).

Eko knjižnica otvorena je uz pomoć sredstava doniranih od strane brojnih donatora, uglavnom građana te uz veliku volju i volonterski rad članova Udruge. Tijekom godina Eko knjižnica financirana je od strane brojnih donatora, iako ti iznosi uglavnom nisu bili dostatni za rad knjižnice te je i dalje najveći naglasak na volonterskom angažmanu članova i djelatnika udruge. 2014. godine za projekt Eko knjižnice igračaka dobili smo nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva I=d2za najbolju društvenu inovaciju godine te novčanu potporu u iznosu od 20.000,00 kn. 2016./2017. FZOEU nam je odobrio sufinanciranje projekta u iznosu od 80.000,00 kn. Iste godine, za knjižnicu u Šibeniku odobreno nam je 6.000,00 eura za otvaranje knjižnice u sklopu re-granting sheme LADDER. 2018. Grad Knin i ŠKŽ odobrili su male potpore u iznosu od po 5.000,00 kn. Za 2020. imamo osigurano 8.000,00 kn za provedbu projekta (3.000,00 kn Grad Šibenik te 5.000,00 ŠKŽ).

Nastavkom rada eko knjižnice igračaka koja je otvorena početkom 2014. godine značajno doprinosimo uštedi roditelja u kupnji igračaka, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka te očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom i stvaranju dodatnih sadržaja za djecu grada Knina.

Tijekom 2016. godine u Kninu su postavljena prva tri spremnika za prikupljanje rabljenih igračaka, a u 2018. godini i 2 spremnika u Šibeniku.

U međuvremenu, tokom 2017. i 2018., sve je nadograđeno postavljanjem Eko kućica za knjige na nizu lokacija u Šibensko-kninskoj županiji koje služe za razmjenu i prikupljanje knjiga. U 2020. zahvaljujući sredstvima Fonda za očuvanje okoliša i Šibensko-kninske županije aktivnosti se zaokružuju postavljanjem Eko kućica za igračke na 5 lokacija u Kninu.

Ciljevi:

  • stvaranje dodatnih sadržaja za djecu
  • buđenje svijesti djece o važnosti očuvanja okoliša
  • financijska ušteda roditeljima
  • poticanje djece na važnost ravnopravnosti
  • doprinos održivom gospodarenju otpadom
  • poticanje ponovne uporabe

 

Broj članka: 32

Zeleni telefon

zeleni_telefon_logo

Zeleni telefon je služba za rješavanje problema zaštite prirode i okoliša.
Služi kao servis građanima za dobivanje informacija, prijavljivanje problema / nepravilnosti,
pokretanje inicijativa, organiziranje uličnih akcija, medijsko aktualiziranje problema okoliša i prirode. Cilj ovog projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana i učinkovitiji rad državnih službi te djelovati na brže i savjesnije rješavanje problema zaštite okoliša. 
Udruga „Krka“ pokriva područje Šibensko-kninske Županije


Aktivnosti Zelenog telefona su:
-dežurstvo na Zelenom telefonu (radnim danom od 8 do16 sati)
-evidencija obrazaca, provjera slučajeva na terenu
-pravni savjeti građanima
-sastanak s koordinacijom Mreže ZT-a Hrvatske
-kontaktiranje predstavnicka lokalnih nadležnih službi
-medijska kampanja, promocija, zagovaranje
-reakcije na planove i zahvate u okruženju.

Više o mreži Zelenih telefona Hrvatske na http://www.zeleni-telefon.org

Ukoliko želite podnijeti prijavu to možete učiniti na sljedecem linku.

Broj članka: 37

Podvodna kamera Krka

Broj članka: 1

Druškanići

Broj članka: 5

Igrajmo se zajedno

Broj članka: 8

Eko beba

Broj članka: 2

Razmjene sjemena

Broj članka: 11

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar