Devastacija borove šume na području Tribunja

Objavljeno: Utorak, 29 Siječanj 2008

utem zelenog telefona zaprimili smo dojavu građana o devastaciji borove šume na području Tribunja te smo nadležnim institucijama uputili zahtjev za intervenciju.
Moramo naglasiti da su institucije odmah nakon dojave odgovorile (u nastavku odgovor Hrvatskih šuma), dok su djelatnici šumarske inspekcije javili da ce izaći na teren i pismeno nas izvjestiti. Ovaj primjer je poziv ostalim građanima Šibensko-kninske Županije da nam se jave na Zeleni telefon 062123456 da zajednički pokušamo riješiti probleme vezane uz okoliš.

Opširnije...

MEDICINSKI OTPAD U KNINU

Objavljeno: Utorak, 20 Siječanj 2009

Putem Zelenog telefona tijekom proteklih dana zaprimili smo više desetaka dojava građana Knina o problemu  izgradnje tvornice za zbrinjavanje  medicinskog otpada u Kninu.
Gradsko poglavarstvo Grada Knina donijelo je odluku i dalo „zeleno svijetlo“ solinskoj tvrtki „Primula company d.o.o.“za izgradnju tvornice za zbrinjavanje  medicinskog otpada u poduzetničkoj zoni „Preparandija“.
Zbrinjavanje infektivnog otpada zdravstvenih ustanova  riješeno je preko ugovornih tvrtki ili preko domova zdravlja na prostoru kojih se nalaze. Firma Primula Company nije na popisu ovlaštenih tvrtki za gospodarenje otpadom za Šibensko – kninsku Županiju (Web stranice Agencije za zaštitu okoliša), a kao takva po Zakonu o otpadu  ne može obavljati bilo kakve radnje vezane za gospodarenje otpadom , a pogotovo ne opasnim otpadom.
Predviđena lokacija  nalazi se  svega nekoliko stotina metara od izvora  rijeke Krke.  Prostorni plan Šibensko kninske Županija kaže:  građevine u zaštićenim objektima prirode I onim predloženima za zaštitu u kategoriji posebnog rezervata je između ostalih I  Krčić (geomorfološki  Vodotoci). Osobito vrijedni površinski vodotoci su rijeke Krka s pritokama Butišnica, Orašnica, Radljevac I Kosovćica, te rijeke Čikola i Zrmanjaloški),

Iako smo svjesni činjenice da je opasnije da medicinski otpad završi na ilegalnim deponijama nego da propisno bude zbrinjen mišljenja smo da su gradu Kninu potrebniji projekti koji potiču razvoj seoskog turizma i ekološke poljoprivrede zbog prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti koje naš grad ima.

Sukladno statutu i ciljevima Ekološke udruge “Krka” Knin, te gore navedenim činjenicama  naše je mišljenje i stav  da je takva tvornica  neprihvatljiva za Knin  stoga smo protiv otvaranja iste.

U daljnjem tekstu kompletan dopis upućen Gradskom poglavarstvu Grada Knina....

Opširnije...

Eko Incident na Krki

Objavljeno: Petak, 27 Travanj 2007

Dana 20.ožujka Ekološka udruga Krka Knin putem Zelenog telefona zaprimila je dojavu građana i predstavnika Športsko ribolovne udruge Krka Knin da je primjećena naftna mrlja na rijeci Krki. Odmah nakon dojave članovi udruge obavijestili su policiju i medije o incidentu te izašli na teren. Onečišćenje rijeke Krke u Kninu uzrokovan je od strane pravne osobe ODRŽAVANJE VUČNIH VOZILA (OVV) d.o.o. Zagreb-pogon Knin. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva  naredila je pravnoj osobi sanaciju tla onečišćenog ugljikovodicima unutar i izvan kruga pogona. Na sanaciju onečišćenja upućena je tvrtka CIAN. Postavljene su dvije brane - barijere, prva na jezeru Brljan, nedaleko od Manojlovačkih slapova kod Kistanja, a drugu nekoliko kilometara nizvodno na riječnom proširenju kod pravoslavnog manastira Krka. Prilikom ovog ekološkog incidenta veliku ulogu imali su kninski vatrogasci koji su odmah izašli na teren i spriječili katastrofu.
Moramo priznati da su sve nadležne inspekcije u ovom slučaju reagirale na vrijeme, ali se pitamo zašto se uvijek reagira kada se desi incident?! Stoga pozivamo nadležne inspekcije da češće vrše kontrole potencijalnih zagađivača, a potencijalne zagađivače da djelatnosti  u svojim tvornicama  obavljaju savjesno bez novih ekoloških incidenata.

Očišćeno smeće oko željezničkog mosta u Kninu

Objavljeno: Ponedjeljak, 17 Ožujak 2008

Putem Zelenog telefona zaprimili smo više prijava  građana Knina  o problemu odlagališta otpada oko željezničkog mosta u Kninu. Udruga je zahtjev za intervenciju poslala nadleznim institucijama (Komunalno poduzeće Knin i Grad Knin - upravni odjel za prostorno uređenje, gospodarstvo, imovinu i komunalne poslove). Zahvaljujući susretljivosti Komunalnog poduzeća Knin smeće sa nepristpačnog terena je očišćeno. 

I građani/ke Knina protiv uklanjanja stabala u Tuđmanovoj ulici

Objavljeno: Srijeda, 02 Travanj 2008

Na zamolbu građana/ki Knina objavljujemo dopis koji su uputili našoj udruzi te pozivamo gradske vlasti da zaustave daljnje uklanjanje stabala i da HITNO naprave plan uređenja i sadnje novih stabala.

Ovaj dopis je potvrda našeg protesta, jer nisu ekolozi jedini koji se ne slazu s odlukom, ne slazu se ni ljudi koji žive u gradu Kninu, a njih niko ništa nije ni pitao!

 Dopis građana/ki,

Poštovani, molimo Vas ukoliko ste u mogućnosti putem svoje web stranice ili na neki drugi način objaviti informacije vezane uz radove na glavnoj ulici grada Knina, a koje su nedostupne široj javnosti.

Vjerujem da ste upoznati sa činjenicom da već mjesecima traju radovi prekopavanja ceste, parka,

čupanja stabala te da su građani uskraćeni za informaciju koliko će radovi trajati, čemu potreba uništavanja parka, te da li negdje postoji projekt koji bi se mogao dobiti na uvid i postoji li opravdanje za sve navedeno.

Najljepše Vas molimo da nas kao građane upoznate s navedenim jer se do sada nitko nije potrudio

obratiti s detaljima i obrazloženjima široj javnosti, istovremeno smo umorni od stalnih iznenađenja uzrokovanih novih prekopavanjima, čupanjem stabala, ponavljanjem radova na dionicama koje su završene te činjenice da se nitko nije potrudio čuti mišljenje građana.

 

Unaprijed zahvalni

Građani/ke grada Knina

Onečišćenje Kosovčice

Objavljeno: Četvrtak, 26 Srpanj 2007

Ekološka udruga Krka je prije mjesec dana dobila putem Zelenog telefona prijave građana o onečišćenju rijeke Kosovčice. Odmah smo reagirali i uputili zahtjeve nadležnim institucijama.  Policija je odmah izasla na teren i ustvrdila da se radi o zagađenju riječice Grgoč, u prostornom planu Jaruga koja je pritoka Kosovčice. Održan je sastanak  sa  g. Komaricom iz Knaufa, Damjanom Berićem, načelnikom Općine Biskupija. Na sastanku nam je g. Komarica rekao da se desio propust tj da su se prepunila tehnoloska jama  ali je izvjesće o ispitivanju otpadnih voda pokazalo da voda odgovara uvijetima iz vodopravne dozvole tj. da nema opasnosti za zdravlje stanovnika. Imamo i kopiju izvjesća od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Županije Splitsko-Dalmatinske - Odjel za ispitivanje voda.
Vazno je napomenuti da je Knauf priznao propust i da ce uskoro  krenuti sa sanacijom i da se propusti vise nece događati.
U daljnejm tekstu prijava

Opširnije...

Donatori

                                                  Logo opcina Promina                                                                  

 

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori