ESC Green City Life - Par riječi naših volontera

Objavljeno: Subota, 08 Svi 2021

Željeli bismo sa Vama podijeliti nekoliko misli naših volontera iz Francuske, Douglasa i Félicie, koji su već 6 mjeseci naši sugrađani. Ako već niste, možda ih poželite upoznati.

Dobar dan! Ja sam Félicie, 23 godine, dolazim iz malog sela, u blizini Lyona u Francuskoj.

Nakon diplome iz upravljanja okolišem, nisam se željela odmah zaposliti, već malo istraživati različite kulture te upoznati naš svijet. A željela sam biti korisna i za zajednicu. Također sam željela saznati više o sebi, otkriti sebe u drugom okruženju i pozitivno utjecati na ljude. Duboko svjesna problema zaštite okoliša, činilo mi se važnim pridružiti se ekološkoj udruzi i podići svijest o okolišu uzimajući u obzir potrebe zajednice. Zbog toga sam odlučila iskoristiti priliku volontiranja posredstvom Europskih snaga solidarnosti (ESC). Nakon prijave na nekoliko ponuda i jednog intervjua, konačno sam sletjela u lijepu Hrvatsku i stigla ovdje u Knin, iako mnogi od vas ne razumiju zašto smo ovdje!

Bok! Ja sam Douglas, 25 godina, dolazim iz predgrađa Pariza u Francuskoj.

Uskočio sam u ovaj ESC program jer sam želio otkriti kako mogu istovremeno živjeti u drugoj zemlji i surađivati s ekološkom udrugom. Ali glavna stvar koja me motivira je pokušati shvatiti kako mogu pomoći prirodi u suradnji s mnogim ljudima koji su izravno uključeni u ovo područje. Dugo sam razmišljao o odlasku u inozemstvo i jednog dana sam se samo odvažio. To je bilo tako lako učiniti da sam shvatio što se događa tek kad sam stigao ovdje, u Hrvatsku.

Sad smo ovdje već šest mjeseci u Eko Krki na našem osmomjesečnom ESC projektu pod nazivom „Green City Life“. Cilj ovog projekta je promocija kninske prirode, podizanje ekološke svijesti među mladima i promicanje europske mobilnosti. Tijekom ovog projekta imali smo priliku voditi neke radionice, pisati prijedloge projekata, istraživati prirodu, organizirati događanja, kreirati digitalne sadržaje, razmišljati o načinima kako doprijeti do stanovništva itd. Projekt nam je pomogao povećati i razviti naše vještine. Ali ovo nije samo profesionalni projekt, već mu je cilj dati nam vremena da razmislimo o sebi i shvatimo što želimo tako što ćemo bolje upoznati sebe. Ovo iskustvo donosi nam puno učenja na profesionalnom, ali i na osobnom nivou.

Odlazak u inozemstvo s ESC-om izuzetno je iskustvo za sve mlade osobe koje žele otkriti nove vidike kroz siguran i pomno isplaniran program. Ne morate brinuti o financijskim ili logističkim problemima, jedino što vam treba je snažna motivacija da budete uključeni u zajednicu! Ima puno tema, budite sigurni da ćete pronaći onu stvorenu za vas!

Ako ste zainteresirani da saznate više o ovoj vrsti projekta ili drugim mogućnostima mobilnosti, slobodno nas kontaktirajte na društvenim mrežama ili osobno dolaskom u Ekološku udrugu ‘Krka’ Knin. Ovdje je veza na našu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/greencitylifeHr

Nadamo se da ćemo se čuti :)

Douglas i Félicie

 

Agencija za mobilnost i programe EUeu flag co funded pos right HREuropean Solidarity Corps logo