Svjetski dan vještina mladih 15.7.2023.

Objavljeno: Petak, 14 Srpanj 2023

Važnost obilježavanja ovog dana prepoznata je zbog sve veće nezaposlenosti mladih s kojima se susreću društva u današnjem svijetu, kako razvijene tako i zemlje u razvoju. Pri završetku studija svakog mladog studenta očekuje susret s izazovnim tržištem rada koje se neprestano mijenja te postavlja sve zahtjevnije uvjete za buduće zaposlenike. Upravo zato obrazovanje i osposobljavanje postaju ključne odrednice uspjeha na tržištu rada.


Upoznati smo s općepoznatom činjenicom da je praksa jedan od najvažnijih čimbenika koji dovode do željenog radnog mjesta. Od pojedinca se očekuje kontinuirano usavršavanje vlastitih profesionalnih i komunikacijskih vještina i znanja, otvorenost novim iskustvima i spremnost na izazove. To je jedini način kako se istaknuti iz mase i osigurati svoje radno mjesto. U takvim situacijama mladi trebaju biti kreativniji, inovativniji i poduzetniji.

 

Četiri od pet mladih od 1 do 24 godine u Europskoj uniji (80%) 2019. godine imali su osnovne ili i iznad osnovnih digitalne vještine pokazuju podaci EUROSTAT-a. Digitalne vještine mjerile su se pokazateljima koji su se temeljili na odabranim aktivnostima vezanim uz upotrebu interneta ili softvera i to u četiri specifična područja ( informacije, komunikacija, rješavanje problema, softverske vještine).

Kada se usporede države članice, Hrvatska je prva na ljestvici jer te vještine ima 97% mladih, a slijede Estonija, Litva i Nizozemska 93% te Grčka 92%.

Kako bi stekli praktična znanja i vještine, koje mladima nakon diplome često nedostaju, mnogi se odlučuju za volontiranje. Nesebično darovati svoje vrijeme drugima neprocjenjiv je osjećaj. Kad bi istraživali zašto mladi volontiraju dobili bi mnogo različitih odgovora. Međutim, svima je ista motivacija:  pomoći drugima i osjećati se korisno u svojoj maloj zajednici. I da prvotni cilj volontiranja je pomoći drugome, ali nije uzalud rečeno da volontiranjem više dobivamo nego što dajemo.

Volontiranjem se svaki pojedinac razvija. Jača svoje samopouzdanje i samopoštovanje, širi mrežu poznanstava, uči se timskom radu te intenzivno razvija organizacijske i komunikacijske vještine. Volontiranjem stječemo nove reference koje će nam obogatiti životopis.

I upravo je cilj Europske godine vještina promicati veća uključivija i učinkovitija ulaganja u osposobljavanje i usavršavanje putem mnogobrojnih EU fondova i inicijativa.
Danas, u Republici Hrvatskoj mladi imaju brojne mogućnosti u okviru programa Erasmus+ i Europskih Snaga Solidarnosti koje im pružaju vlastito osnaživanje i razvoj, stjecanje vještina, učenja, neformalno obrazovanje, nova iskustva, ali i aktivnije uključivanje u društvene procese.

Na sljedećim poveznicama možete saznati više o mogućnostima za mlade:

Agencija za mobilnost i EU programe: www.ampeu.hr       
Erasmus+: www.ampeu.hr/erasmus         
Europske Snage Solidarnosti: www.europskesnagesolidarnosti.hr

 

Edukativni video: https://www.youtube.com/watch?v=zUoAwMesw1E: Svjetski savez mladih – Begins, dokumentarac

 

Informacije preuzete s mrežnih stranica:

Izvor: https://volonterski.skac.st/svjetski-dan-vjestina-mladih/
Izvor: http://www.os-mcepelica-vuka.skole.hr/zanimljivosti?news_id=1081
Izvor: https://ec.europa.eu/eurostat

 

 

Članak je dio Info-kampanje koja se provodi u sklopu projekta Štiti BRK(3)OM odobrenog od strane Agencije za mobilnost i programe EU koji se sufinancira sredstvima Europske unije u okviru programa Europskih snaga solidarnost

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge „Krka“ Knin i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze