Međunarodni Dan mladih -12.08.2023.

Objavljeno: Utorak, 01 Kolovoz 2023

Opća skupština Ujedinjenih naroda u svojoj je rezoluciji prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade te odlučila da će 12. kolovoza biti posvećen mladima. Tako se, počevši od 2000., Međunarodni dan mladih kontinuirano obilježava svake godine upravo na taj dan.

I u Hrvatskoj i u Europskoj uniji (EU-27) živi oko 16 posto mladih, a oni se svakodnevno suočavaju s problemima kao što su velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja itd. Naime, stopa nezaposlenosti mladih osoba u dobi od 20 do 29 godina u 2021. u Europskoj uniji iznosila je 12,0 posto, a u Hrvatskoj 15,0 posto. Stopa zaposlenosti mladih osoba u dobi od 20 do 29 godina u 2021. u Europskoj uniji iznosila je 62,9%, dok je u Hrvatskoj bila 56,9%. O zaposlenju ovisi i odluka o napuštanju roditeljskoga kućanstva pa je tako u 2021. u Europskoj uniji prosječna dob u kojoj su mladi napuštali roditeljsko kućanstvo bila 26,5 godina, dok su mladi u Hrvatskoj roditeljsko kućanstvo napuštali u prosjeku s 33,3 godine.    

Vođena sve većom dostupnošću interneta, Europska unija u Godini mladih organizira mnoge online konferencije, seminare i tečajeve za mlade kako bi ih potaknula na veću angažiranost u današnjem društvu jer ne kaže se bez razloga da su mladi snaga koja pokreće promjene.

Ciljevi Međunarodnog dana mladih su:        
- podići svijest u društvu o mogućnostima i rizicima povezanima s migracijom mladih
- omogućiti razmjenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja o mladima i migraciji
- potaknuti mlade da javno raspravljaju o svojim migracijskim iskustvima ukoliko ih imaju


Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. Mladi ljudi čine značajan udio globalnog broja međunarodnih imigranata. U 2010. godini bilo ih je oko 27 milijuna. Migracije često mogu ponuditi mogućnosti i doprinose razvoju društva i zajednice u cjelini, ali mogu predstavljati i rizik te dovesti do neprihvatljivih situacija poput diskriminacije i izrabljivanja.
Odluka o migraciji je često povezana s prelaskom u odraslo doba no današnja generacija mladih, najveća koju svijet pamti, opterećena je niskim plaćama i manjkom radnih mjesta. Stoga je potrebno raditi sa i za mlade ljude kako bi im se pružile bolje prilike i veće mogućnosti, kako bi se i njihov glas čuo.   
Stara izreka kaže da „Na mladima svijet ostaje“ te se zbog toga, sada i danas, moramo pobrinuti za ono što ćemo im ostaviti. Ulaganjem u obrazovanje i zapošljavanje mladih ulažemo u održavanje i napredak društva jer naša budućnost ovisi o sadašnjosti.

Članak je dio Info-kampanje koja se provodi u sklopu projekta Štiti BRK(3)OM odobrenog od strane Agencije za mobilnost i programe EU koji se sufinancira sredstvima Europske unije u okviru programa Europskih snaga solidarnost

 

 

Edukativni video:https://www.youtube.com/watch?v=ze-Rto2Ho3c,Mreža udruga Zagor

Informacije preuzete s mrežnih stranica:

Izvor: https://dzs.gov.hr/vijesti/medjunarodni-dan-mladih/1229
Izvor: https://www.stuh.hr/sekcija-mladih-detalji/medunarodni-dan-mladih-7
Izvor: https://ec.europa.eu/eurostat

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge „Krka“ Knin i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze