Vrijeme je za pisanje Životopisa

Objavljeno: Ponedjeljak, 26 Rujan 2022
Nakon završetka ljeta, mjeseci rujan i listopad su jedan od perioda godine kada se pojačava aktivnost potrage za poslom. Ako ste tek završili srednju školu ili studij te pišete svoj prvi životopis i nemate radnog iskustva, možete svoj životopis obogatit na druge načine. U životopisu istaknite postignuća koja ste stekli za vrijeme obrazovanja i izvanškolskih aktivnosti. Ne zaboravite navesti praksu koju ste imali za vrijeme školovanja, volontersko iskustvo, sudjelovanje u školskim/studijskim projektima ili obavljanje učeničkih/studijskih poslova. Sve ovo će obogatiti vaš životopis i pokazati budućem poslodavcu da imaš radnu naviku i da si odgovoran. Isto tako istaknite svoje osobine, hobije i interese.
 
Ako ste tijekom ljeta stekli novo poslovno iskustvo ili ste se završili neko neformalno obrazovanje, onda je pravo vrijeme za ažuriranje svog životopisa.
 
Podsjetiti ćemo Vas o čemu trebate voditi računa prilikom pisanja životopisa i zamolbe.
 
Zamolba je tekst kojim se trebate ukratko predstaviti poslodavcu te ga uvjeriti da zaista želite taj posao i da ste upravo vi prava osoba za njega. U zamolbi trebate istaknuti osobine, vještine i iskustva koja su ključna za posao za koji se natječete i zadovoljavaju uvjete istog. Zamolba ne bi smjela biti duža od jedne stranice i treba biti sažeta i jasna. Koristite se ujednačenim fontom, jezik treba biti gramatički ispravan, a tekst razumljiv i lak za čitanje. 
Ako u životopisu postoje razdoblja kada niste radili, onda u zamolbi objasnite kako ste to vrijeme iskoristili za određene aktivnosti, primjerice za pohađanje edukacija, volontiranje ili neku drugu vrstu rada odnosno obrazovanja.
 
Životopis je dokument u kojem ističite svoje radno iskustvo, dostignuća na obrazovanom planu, specifična znanja, vještine i osobine koje će zadovoljiti kriterije navedene u natječaju. 
O čemu treba voditi računa prilikom pisanja životopisa:
Koristite jedan font, a naslove i podnaslove istaknite podebljanim i većim slovima,
Redoslijed informacija u životopisu koji se odnosi na obrazovano i radno iskustvo trebaju biti kronološki poredani, od najnovijih prema najstarijim podacima,
Životopis treba biti pregledan, jasan i čitljiv,
Provjerite jesu li pravopis i gramatika ispravni,
Informacije u životopisu trebaju biti prilagođene i relevantne za posao koji se natječete.
 
Što treba sadržavati životopis:
Osobne podatke,
Informacije o prethodnim poslovima i radnom iskustvu,
Obrazovanje i osposobljavanje,
Osobne vještine i kompetencije – organizacijske, prezentacijske, komunikacijske i računalne vještine, strani jezici, vozačka dozvola i sl. 
Interese i postignuća - koji bi mogli biti povezani s poslom za koji se natječete,
Dodatne informacije- navedite podatke vezane uz preporuku.
 
Jedan od priznatijih i najčešće korišteni format životopisa u cijeloj Europi je Europass CV koji možete pronaći mrežnoj stranici www.europass.hr
 
Uložite vrijeme i trud u kvalitetno sastavljanje životopisa i zamolbe jer je to jedan od najvažnijih koraka za osobno predstavljanju budućem poslodavcu.
 
Važno: U životopisu i zamolbi nemojte iznositi neistinite, netočne ili nepotpune informacije jer se one mogu provjeriti. Uvijek budite iskreni. 
 
Ako Vam treba pomoć prilikom izrade Zamolbe i Životopisa slobodno nas kontaktirajte i dogovorite termin za individualno savjetovanje ili ako ste iz okolice grada Knina zahvaljujući usluzi „Info@taxi“ možemo i mi do vas. Kontakt podaci:
email - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
telefon - 022 664 608
 
 
Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt "Ekološko-informativni centar" provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.
 
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge "Krka" Knin.