2. izložba sira iz mišine
Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Poljoprivredna savjetodavna služba i Udruga malih sirara Šibensko – kninske županije „ Mišinac“ organiziraju:
2. Izložbu sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem Knin 2013.
koja će se održati u petak , 20. rujna 2013. na Veleučilištu „ Marko Marulić“ u Kninu, u TCR dvorani, s početkom u 11,00 sati
Sir iz mišine je specifični autohtoni sir Dalmatinske zagore. Specifičnost ovaj sir postiže zrenjem u janjećoj ili jarećoj koži te ima veliki potencijal plasmana na domaćem i stranom tržištu. Iz toga razloga, provode se određene aktivnosti za njegovu zaštitu oznakom izvornosti (OI, PDO) kao što je održavanje i ove, druge za redom izložbe. U okviru manifestacije, uz izložbu sireva, održat će se i okrugli stol na temu „Sir iz mišine – zaštita i standardizacija autohtonog proizvoda“.
Uz tematski vezana stručna predavanja, ovom prilikom, bit će prvi puta predstavljena Studija o specifikaciji sira iz mišine, koja je izrađena za potrebe provedbe postupka zaštite. Također će biti predstavljen i projekt „Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije-TT Adria“ financiran sredstvima EU.
Ova manifestacija će okupiti proizvođače sira iz mišine, proizvođače sira iz mjeha iz BIH, kao i relevantne znanstvenike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz promociju sira iz mišine, cilj ove manifestacije je povezati znanstvenike i proizvođače kako bi se znanstvena dostignuća u mljekarstvu primjenila u praksi te unaprijedila i povećala njegova proizvodnja.
Radujemo se Vašem dolasku!
PROGRAM:
10:00 Senzorsko ocjenjivanje sira iz mišine
11:00 Pozdravni govor
dr.sc. Mirko Gugić, prof.v.š. Dekan Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu
11:15 Predstavljanje projekta TTAdria
dr.sc. Marko Jelić, prof.v.š. Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu
11:30 Degustacija sira
11:45 Projekcija videozapisa „ Tradicionalna tehnologija proizvodnje sira iz mišine na Dinari“
Dubravka Kaić, dipl.ing.agr., Poljoprivredna savjetodavna služba Knin
Marija Vrdoljak, dipl.ing.agr., Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu
12:00 Mogućnosti zaštite autohtonih proizvoda
Nikola Balić, mag.ing.comp., Ured za transfer tehnologije, Sveučilište u Splitu
12:10 Specifikacija sira iz mišine u cilju zaštite izvornosti
dr.sc. Milna Tudor – Kalit, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
12:20 Izolacija autohtonih mikrobnih kultura i njihova primjena u proizvodnji sira iz mišine
prof. dr.sc. Jadranka Frece, Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
12:30 Pauza za kavu
12:45 Tehnologija proizvodnje sira iz mijeha na području Bosne i Hercegovine
prof. dr.sc. Sonja Bijeljac, Poljoprivredno – prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu
13:00 Proizvodnja sira na OPG-pogreške i kako ih otkloniti
prof. dr.sc. Samir Kalit, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
13:10 Okrugli stol
Svi predavači i proizvođači
13:55 Zaključak okruglog stola
14:30 Ručak