Zaštita okoliša

Objavljeno: Ponedjeljak, 11 Prosinac 2023

Od 18. do 26. studenog obilježavao se Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) koji ima za cilj podizanje svijesti Europljana o održivom gospodarenju resursima i otpadom. Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) nastao je 2009. godine kao projekt LIFE+ koji financira EU, a inicijativa je došla od javnih tijela diljem Europe koja su udružila snage u sprječavanju stvaranja otpada.

Projekti koji se provode tijekom EWWR-a odnose se na 3R: Smanjenje otpada, Ponovna uporaba proizvoda i Recikliranje materijala jer su upravo ova 3R na vrhu hijerarhije gospodarenja otpadom.

Smanjenje:zapitajte se trebate li robu koju namjeravate kupiti prije nego što je kupite. To vrijedi i za ambalažu u kojoj neki proizvodi dolaze. Možete li možda prenamijeniti stvari ili posuditi od prijatelja ili popraviti pokvarene predmete ili podijeliti susjedov alat? Ako je odgovor da, onda možete — i trebate — SMANJITI.

Ponovna uporaba:ovo je dio u kojem savjesni potrošači stvarno mogu napraviti razliku. Zamijenite predmete za jednokratnu upotrebu onima za višekratnu upotrebu u svakom području svog života! To nije slučaj samo s plastikom, već i sa svim drugim predmetima i proizvodima za jednokratnu upotrebu! 

Recikliranje:postupak izdvajanja materijala iz otpada i njegova ponovna uporaba. Uključuje prikupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Kako bi reciklirali važno je odvojeno prikupljati otpad u svojim domovima.

Ove godine se Europski tjedan za smanjenje otpada po drugi put (prvi put 2016.) fokusira na ambalažu. U našem svakodnevnom životu ambalaža sudjeluje u zaštiti, transportu pa čak i prezentiranju bilo koje vrste robe. Postala je prisutna u svim fazama lanca od proizvođača do potrošača. Ukupna proizvodnja ambalažnog otpada u EU povećala se sa 66 milijuna tona u 2009. na 78,5 milijuna tona u 2019. (oko 173 kg po stanovniku).  Od 2012. do 2020. povećala se količina ambalaže koja se ne može reciklirati. Utjecaj ambalaže na okoliš ovisi o materijalu. Potražnja za ambalažom, zajedno s niskom razinom ponovne upotrebe i mogućnosti recikliranja, pokreće stalnu potrebu za neobnovljivim primarnim resursima. Kako bi riješila ovu situaciju, Europska Komisija je postavila cilj da se sva ambalaža do 2030. može ponovno upotrijebiti ili reciklirati na ekonomski izvediv način s ciljem smanjenja ambalaže, prekomjerne ambalaže, a time i ambalažnog otpada. Uloga sprječavanja stvaranja otpada ključna je za postizanje cilja.

Što je to Zero Wate koncept?

Zero Waste koncept baziran je na načelu smanjenja otpada, ponovne uporabe i recikliranja, a najjednostavniji odgovor bi bio „nula otpada“. Cilj ovog pokreta je stvoriti kružni ciklus u kojem se otpad eliminira iz postojanja. Zero Waste koncept poznat je kao 3R, 5R,7R i sl. načela koja možemo primijeniti u svakodnevnom životu:

 - ODBIJ - kupovinu nepotrebnih stvari

 - SMANJI - ono čime se inače koristiš

 - PONOVNO ISKORISTI -stvari koje već imaš

 - RECIKLIRAJ - onoga što ne možemo ponovo koristiti nego promjena namjene stvarima koje su izgubile svrhu)

 - TRULI - kompostiraj

 

Hijerarhija gospodarenja otpadom

 

 
   

Sprečavanje - mjere, poduzete prije nego što tvar, materijal ili proizvod postane otpad, kojima se smanjuju:

  • količine otpada, uključujući smanjenje ponovnom uporabom proizvoda ili produljenjem životnog vijeka proizvoda;
  • štetni učinci otpada na okoliš i zdravlje ljudi; ili
  • sadržaj štetnih tvari u materijalima i proizvodima.

Priprema za ponovnu uporabu- postupci, kao što su provjera, čišćenje ili popravak, u okviru kojih se proizvodi ili dijelovi proizvoda koji su postali otpad pripremaju kako bi se mogli ponovno uporabiti bez dodatne predobrade.

Recikliranje. Svaki postupak oporabe kojim se otpadni materijali prerađuju u proizvode, materijale ili tvari za izvornu ili drugu svrhu. Obuhvaća preradu organskog materijala (npr. kompostiranje), ali neuključuje energetsku oporabu i preradu u materijal koji se koristi kao gorivo ili materijal za nasipavanje.

Drugi postupci oporabe (npr. energetska oporaba). Svaki postupak čiji je glavni rezultat otpad koji je koristan jer zamjenjuje druge materijale koje bi inače trebalo upotrijebiti za tu određenu svrhu, ili otpad koji se priprema kako bi ispunio tu svrhu, u tvornici ili u širem gospodarskom smislu.

Odlaganje. Svaki postupak koji nije oporaba, čak i kad postupak ima za sekundarnu posljedicu obnovu tvari ili energije (npr. odlaganje na odlagalište, spaljivanje).

Evo nekoliko zero waste savjeta koje možete provesti već danas:

  • Koristite platnene vrećice,
  • Recite NE jednokratnoj plastici,
  • Koristite višekratne boce,
  • Upotrebljavajte punjive baterije,
  • Staklenke- umjesto da hranu čuvate u plastičnim posudama, radije odaberite staklene teglice.
  • Pronađite način da ponovno upotrijebite stari predmet ili materijal kad god možete,
  • Kompostirajte,
  • Odvajajte otpad,
  • Reciklirajte,
  • Odjeću ili predmete koje ne koristite poklonite prijateljima ili donirajte (Facebook grupa Druškanići)
  • Igrače i knjige koje ne koristite poklonite p ili donirajte (Eko knjižnica igračaka Knin, Šibenik i Lukar te Eko kućice za knjige i igračke)

 

Kako primijeniti načela Zero Waste u svakodnevnom životu možete pronaći na Zero Waste Croatia, te na www.zerowastecities.eu/wp-content/uploads/2022/01/CR_-Guidance-on-food-waste-reduction-in-cities-2.pdfmožete pronaći priručnik „Smanjenje otpada od hrane na lokalnoj razini“.

Na portalu www.sprjecavanjeotpada.azo.hrkojeg vodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja mogu se pronaći opće informacije o sprečavanju nastanka otpada, propisanim mjerama, ponovnoj uporabi, recikliranju, Zero Waste konceptu te primjeri dobre prakse sprečavanja nastanka otpada i još puno korisnik informacija

Izvori informacija sadržaja:   
www.ewwr.eu
www.sprjecavanjeotpada.azo.hr
www.zerowastecities.eu
www.eur-lex.europa.eu

 

Članak je dio Info-kampanje koja se provodi u sklopu projekta Štiti BRK(3)OM odobrenog od strane Agencije za mobilnost i programe EU koji se sufinancira sredstvima Europske unije u okviru programa Europskih Snaga Solidarnost

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge „Krka“ Knin i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze