Kako se pripremiti za razgovor za posao?

Objavljeno: Utorak, 29 Studeni 2022

Poslodavci kroz kvalitetu vaše prezentacije na razgovoru za posao ocjenjuju i formalne i neformalne vještine neophodne za učinkovito funkcioniranje na budućem radnom mjestu i u radnom kolektivu., a ne samo na samom razgovoru. 

Način na koji govorite, sjedite, gestikulirate, pa čak i gdje usmjeravate svoju pozornost, sve utječe na to kako osoba nasuprot vas reagira i kako vas doživljava. Vaše ponašanje može više odrediti ishod vašeg razgovora za posao nego odgovori koje dajete. Mnogi kandidati odlaze na razgovor za posao iz znatiželje, a neki  Potrudite se kvalitetno pripremiti i prezentirati sebe kao poželjnog kandidata za posao.

Kako se onda pripremiti za razgovor za posao?

Nekoliko savjete da razgovor za posao pretvorite u ugodno iskustvo:

 

Informirajte se -  prije razgovora za posao istražite poslodavca, informirajte se  o njemu, proučite čime se bavi, koje proizvode ili usluge ima i ostalo što smatraš važnim za razgovor. Poslodavci često znaju postaviti pitanje kandidatima da li su upoznati s poslovanjem, proizvodima ili uslugama tvrtke na čiji su se oglas prijavili.

Budite točni -  unaprijed pogledajte koja je lokacija sastanka, kako doći do nje i koliko vam je vremena potrebno.

Primjereno se obucite razgovoru za posao -to podrazumijeva da budemo čisti i uredni, a ne da pretjeramo sa šminkom i odjećom. Obucite ono u čemu se osjećate ugodno.

Uvježbavajte predstavljanje– na početku razgovora za posao, poslodavac će vas zamoliti da se predstavite. U predstavljanje uključi svoje obrazovanje, radno iskustvo i vještine, zato se prije razgovora podsjeti što piše u tvom životopisu. Detaljno proučiti „opis posla“, promislite kako se vaše dosadašnje radno iskustvo nadovezuje na ono što potencijalni poslodavac očekuje, a ako ne možete zapamtiti sve napravite bilješke koje ćete ponijeti na razgovor.

Neverbalna komunikacija- održavaj kontakt očima, a ako razgovaraš s više osoba gledaj ih podjednako te im tijekom razgovora uputite i koji osmijeh. Pokušajte ublažiti znakove nervoze tako što ćete reći da imate tremu. Pokušajte imate smireno držanje tijela te sjediti opušteno.

Verbalna komunikacija- tijekom razgovora pokažite interes za posao, izbjegavajte odgovore s „da“ ili „ne“, aktivno slušajte osobu koja vodi razgovor za posao, ne upadajte u riječ sugovorniku i ako vam nešto nije jasno postavite pitanja.

Pripremite pitanje za poslodavca- na samom kraju razgovora poslodavac će te vrlo vjerojatno pitati imaš li ti kakvih pitanja za njih. Uvijek je dobro pripremiti jedno ili dva pitanja za poslodavca jer oni pokazuju vaš interes za potencijalni posao i poslodavca. Neka od pitanja koja možete postavitiodnose se na proceszapošljavanja, odgovornosti i zaduženja, organizaciju rada, izazove s kojima se susreću njihovi djelatnici, projekte kojima se bave i mogućnosti napredovanja.

Prilikom upoznavanja važan je prvi dojam jer poslodavac već procjenjuje osobu koja dolazi na razgovor za posao, stoga budite ljubazni i opušteni. Isto tako na kraju razgovora za posao nemojte zaboraviti zahvaliti na prilici za razgovor, naglasiti da bi vam bilo drago raditi ovaj posao te istaknuti kako se veselite povratnoj informaciji.

Koliko god razgovor za posao djeluje stresno, nemojte zaboraviti da vas je poslodavac pozvao kako bi vas upoznao, a ne da bi ispitao vaše znanje!

 

Ako imate bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebate savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

  • email- Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • telefon - 022 664 608
  • kontakt obrazac naših mrežnih stranica

 

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge "Krka". Zahvaljujući usluzi "Info@taxi" možemo i mi do Vas.

 

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt "Ekološko-informativni centar" provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge "Krka" Knin.