Digitalne vještine

Objavljeno: Petak, 11 Studeni 2022
Živimo u digitalnom dobu i gotova sva radna mjesta zahtijevaju određenu razinu poznavanja digitalnih vještina. Brzim tehnološkim razvojem mijenja se naše društvo i gospodarstvo te se javlja sve veća potreba za razvojem digitalnih vještina, kako u privatnom tako i poslovnom životu.
 Stoga posjedovanje digitalnih vještina u današnjem vremenu su sve neophodnije za ostvarivanje komunikacije, pronalaženju posla i načinu rada. Prije se prilikom traženja posla pod digitalnim vještinama podrazumijevalo poznavanja osnove računala i slanje-pošte, a danas je to korištenje novih alata, uređaja i platformi.
 
Što su to digitalne vještine?
 
Danas često čujemo pojmove „digitalna pismenost“, „informatičke kompetencije“ ili „e-vještine“ kao sinonimi za digitalne vještine. Prema definiciji Europskog vijeća iz 2018. digitalna kompetencija „uključuje sigurnu, kritičnu i odgovornu upotrebu digitalnih tehnologija i rukovanje njima za učenje, na poslu i za sudjelovanje u društvu. To podrazumijeva informatičku i podatkovnu pismenost, komunikaciju i suradnju, medijsku pismenost, stvaranje digitalnih sadržaja (uključujući programiranje), sigurnost, pitanja povezana s intelektualnim vlasništvom, rješavanje problema i kritičko razmišljanje. Možemo zaključiti da su to skup vještina i znanja koji omogućuju sigurno i učinkovito korištenje informacijskih tehnologija. 
 
Digitalne vještine mogu se sažeti u pet velikih skupina:
 
Upravljanje informacijama i podacima -pretraživanje i prikupljanja podataka uz koje je uključena i provjera istinitosti podataka te njihova organizacija i obrada.
Komunikacija - znanje potrebno za tečnu i ispravnu komunikaciju s drugim ljudima putem digitalnih uređaja te ih možemo koristiti na društvenim mrežama, e-poštom ili putem web stranice,
Stvaranje digitalnih sadržaja - stvaranje i objavljivanje sadržaja koje možemo promatrati na bilo kojoj digitalnoj platformi )u obliku teksta, grafičkog materijala, pa čak i samog programiranja),
Sigurnost - omogućuje korisnicima sigurnu upotrebu digitalnih uređaja, izbjegavajući rizike i poteškoće (zaštita osobnih podataka),
Rješavanje problema - rješavanja tehničkih problema digitalnih uređaja, stvaranje web sadržaje portala pristupačnijim korisnicima.
 
Europska unije je pokrenula platformu za digitalne vještine i radna mjesta  koju možete pronaći na mrežnoj stranici https://digital-skills-jobs.europa.eu/hr
Ova platforma predstavlja jedinstveno mjesto za građane kako bi pronašli nove prilike za učenje, radno iskustvo i otkrili nove mogućnosti za razvoj digitalnih vještina. Pored navedenog možete pronaći informacije o seminarima, webinarima, prilikama za posao, treninzima, raznim platformama za učenje i traženje posla i alata za samoprocjenu svojih digitalnih vještina. 
 
Ne zaboravite Vaš životopis je idealno mjesto za isticanje osobnih snaga i sposobnosti. Digitalne vještine su, pored komunikacijskih i poduzetničkih vještina te vještina kritičkog promišljanja, kreativnosti, mogućnosti brzog donošenja odluka i rješavanja problema, prema Europskom vijeću (Ključne kompetencije za cjeloživotno učenje – Europski referentni okvir) ključne vještine budućnosti i stoga je nužno svakodnevno raditi na njihovom usavršavanju.
 
 
Korištene informacije sa www. digital-skills-jobs.europa.eu/hr
 
 
Ako budete imali bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebali savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:
email - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
telefon - 022 664 608
 
Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge "Krka". Zahvaljujući usluzi "Info@taxi" možemo i mi do Vas.
 
Projekt "Ekološko-informativni centar" provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge "Krka" Knin.