ESC Green City Life - Par riječi naših volontera

Objavljeno: Subota, 08 Svi 2021

Željeli bismo sa Vama podijeliti nekoliko misli naših volontera iz Francuske, Douglasa i Félicie, koji su već 6 mjeseci naši sugrađani. Ako već niste, možda ih poželite upoznati.

Dobar dan! Ja sam Félicie, 23 godine, dolazim iz malog sela, u blizini Lyona u Francuskoj.

Nakon diplome iz upravljanja okolišem, nisam se željela odmah zaposliti, već malo istraživati različite kulture te upoznati naš svijet. A željela sam biti korisna i za zajednicu. Također sam željela saznati više o sebi, otkriti sebe u drugom okruženju i pozitivno utjecati na ljude. Duboko svjesna problema zaštite okoliša, činilo mi se važnim pridružiti se ekološkoj udruzi i podići svijest o okolišu uzimajući u obzir potrebe zajednice. Zbog toga sam odlučila iskoristiti priliku volontiranja posredstvom Europskih snaga solidarnosti (ESC). Nakon prijave na nekoliko ponuda i jednog intervjua, konačno sam sletjela u lijepu Hrvatsku i stigla ovdje u Knin, iako mnogi od vas ne razumiju zašto smo ovdje!

Bok! Ja sam Douglas, 25 godina, dolazim iz predgrađa Pariza u Francuskoj.

Uskočio sam u ovaj ESC program jer sam želio otkriti kako mogu istovremeno živjeti u drugoj zemlji i surađivati s ekološkom udrugom. Ali glavna stvar koja me motivira je pokušati shvatiti kako mogu pomoći prirodi u suradnji s mnogim ljudima koji su izravno uključeni u ovo područje. Dugo sam razmišljao o odlasku u inozemstvo i jednog dana sam se samo odvažio. To je bilo tako lako učiniti da sam shvatio što se događa tek kad sam stigao ovdje, u Hrvatsku.

Sad smo ovdje već šest mjeseci u Eko Krki na našem osmomjesečnom ESC projektu pod nazivom „Green City Life“. Cilj ovog projekta je promocija kninske prirode, podizanje ekološke svijesti među mladima i promicanje europske mobilnosti. Tijekom ovog projekta imali smo priliku voditi neke radionice, pisati prijedloge projekata, istraživati prirodu, organizirati događanja, kreirati digitalne sadržaje, razmišljati o načinima kako doprijeti do stanovništva itd. Projekt nam je pomogao povećati i razviti naše vještine. Ali ovo nije samo profesionalni projekt, već mu je cilj dati nam vremena da razmislimo o sebi i shvatimo što želimo tako što ćemo bolje upoznati sebe. Ovo iskustvo donosi nam puno učenja na profesionalnom, ali i na osobnom nivou.

Odlazak u inozemstvo s ESC-om izuzetno je iskustvo za sve mlade osobe koje žele otkriti nove vidike kroz siguran i pomno isplaniran program. Ne morate brinuti o financijskim ili logističkim problemima, jedino što vam treba je snažna motivacija da budete uključeni u zajednicu! Ima puno tema, budite sigurni da ćete pronaći onu stvorenu za vas!

Ako ste zainteresirani da saznate više o ovoj vrsti projekta ili drugim mogućnostima mobilnosti, slobodno nas kontaktirajte na društvenim mrežama ili osobno dolaskom u Ekološku udrugu ‘Krka’ Knin. Ovdje je veza na našu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/greencitylifeHr

Nadamo se da ćemo se čuti :)

Douglas i Félicie

 

Agencija za mobilnost i programe EUeu flag co funded pos right HREuropean Solidarity Corps logo

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar