Sastanak tematske mreže JEDRO - Šibenik, studeni 2021.

Objavljeno: Ponedjeljak, 29 Studeni 2021

Prošlog smo tjedna u Šibeniku 23. i 24. studenog učestvovali na dvodnevnom sastanku tematske mreže Jedro. Zajedno s 10 partnera tematske mreže Jedro i vanjskim pridruženim članicama raspravljali smo o unapređenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (voda, energetika i otpad) kao doprinos rješavanju ekološke krize i klimatskih promjena.

Na sastanku smo analizirali podatke o gospodarenju otpadom koje je naš istraživački tim, u koji su uključeni svi partneri tematske mreže Jedro, marljivo prikupljao za sve jedinice lokalne samouprave u RH. Detaljnije smo analizirali i gospodarenje otpadom u Prelogu i općinama gornjeg Međimurja koje su, i uz pomoć Zelene akcije , u gospodarenju otpadom cijelo jedno desetljeće ispred ostatka Hrvatske.

https://zelena-akcija.hr/hr/programi/otpad/prica_o_uspjehu_preloga_prvog_hrvatskog_zero_waste_grada

Raspravljali smo i o najnovijim koracima u, sad već frustrirajuće dugoj, reformi vodnog sektora. Nažalost, i najnovija odluka o povećanju broja uslužnih područja kao dio reforme vodnog sektora potvrđuje sumnje u planiranu reformu koje smo iznijeli još 2014. godine u analizi koja je objavljena u publikaciji Naša voda.

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/zelena-akcija.production/zelena_akcija/document_translations/950/doc_files/original/zelena_akcija_voda_za_web.pdf?1412598033

Konačno, raspravljali smo i o ograničenjima koja obeshrabruju građane_ke da u značajnijoj mjeri sudjeluju u energetskoj tranziciji kroz proizvodnju električne energije iz malih solarnih sustava.

Iz Šibenika se vraćamo s novom energijom da na temelju istraživanja i dokaza prikupljenih kroz istraživanje ponudimo odgovore na navedene izazove te pozivamo i druge organizacije i pojedince da nam se pridruže u ovom napornom, ali vrlo inspirativnom radu.

Više o tematskoj mreži JEDRO.

Kontakt osoba za više informacija:
Enes Ćerimagić, Zelena akcija, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 Jedro Sibenik 11 2021

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zelene akcije i Ekološke udruge "Krka" Knin.

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

 

 

lenta ESF kockice