• Krčić je naš
  • Ekološko-informativni centar Krka
  • Festival Ruralne Kulture
  • Eko knjižnica igračaka

HE Krčić

Objavljeno: Nedjelja, 30 Ožujak 2014

 

Udruga Krka zatražila je pismeno očitovanje o stavu Grada Knina, zasigurno ćemo tražiti izmjene Prostornog plana Zupanije i napisati dopis Ministarstvu da je potrebna Studija utjecaja na okoliš... Protiv smo ove po prirodu štetne ali i neisplative investicije ...

 

Preuzeto sa Huknet. hr..

Projekt hidroelektrane na Krčiću nailazi na sve veći otpor građana, ali i predstavnika lokalne vlasti.

Kninski dogradonačelnik Nikola Blažević kazao nam je da je protiv načina na koji HEP planira aktivnosti na Krčiću te da će se, ako bude trebalo, tražiti i referendum.

- Protiv sam načina na koji je HEP krenuo raditi i protiv sam svake devastacije prirode. Tražit ćemo izradu nepristrane studije o utjecaju na okoliš, koja ne smije biti naručena. Tražit ćemo i široku javnu raspravu, a ako treba i referendum – kazao nam je Blažević i najavio kako će Grad Knin uskoro objaviti i službeni stav u vezi cijelog problema.

Podsjetimo, HEP planira izgraditi hidroelektranu na Krčiću čime će nestati prelijepi slap koji je simbol Knina i neprocjenjiva prirodna ljepota, a kanjon Krčića će se pretvoriti u akumulacijsko jezero.

Na Krčiću inače već postoji agregat snage 0,375 megavata izgrađen prije rata zbog kojega se slap praktički prepolovio. No, problem je što se kreće u drugu fazu izgradnje te hidroelektrane, odnosno što će se krenuti u izgradnju dva dodatna agregata ukupne snage 7,86 megavata. Dakle, riječ je o 20 puta većoj snazi od dosadašnjeg agregata zbog kojega je slap dvostruko manji nego što je bio.

Postavljanje ta dva nova agregata zahtjevat će izgradnju 40 metara visoke brane i stvaranje akumulacijskog jezera u dolini rijeke Krčić čime će slap potpuno nestati.

Moramo svi skupa djelovati, kako gradnja hidroelektrane ne bi započela, kazala nam je ekološka aktivistica Inga Kukolj iz kninske Ekološke udruge Krka.

- Eko udruga Krka je kontaktirala iskusne kolege iz Zelenog foruma i spremamo zajedničku strategiju djelovanja. Bitno je da su sve eko udruge iz Hrvatske uz nas. Zasigurno ćemo napraviti sve što je u našoj moći. Molim Grad Knin da službeno objavi svoje stajalište vezano za Krčić i da se svakako ministarstvu očituju protiv izgradnje hidroelektrane, odnosno da inzistiraju na potrebi izrade studije utjecaja na okoliš, bar da se produži postupak i pokuša dobiti na vremenu kako bi se pobila njihova strategija. Ako Grad bude uz nas, bit će lakše. Oni koji se zalažu za hidroelektranu su krenuli, a sad i mi moramo svi skupa djelovati – apelira Inga Kukolj i dodaje da bi bilo najbolje izmijeniti županijski prostorni plan.

- Najlakše bi ovu, po okoliš štetnu i neisplativu investiciju bilo zaustaviti da se ide na izmjene prostornog plana županije, a eko udruga će to i zatražiti. Ipak, u ovom trenutku je najbitnije da prema Ministarstvu zaštite okoliša ide što više zahtjeva u kojima se traži izrada studije o utjecaju na okoliš i da to ministarstvo prihvati – kaže ekologinja Inga Kukolj.

Sigurni smo da, ne samo ekolozi, nego građani Knina to neće dopustiti. Već je, od strane aktivista kninske Ekološke udruge Krka, pokrenuta akcija da svi za naslovnu sliku svog facebook profila stave sliku Krčića i na taj način upute svoj prosvjed HEP-u i njegovim suludim namjerama. Akciiji se masovno pridružuju brojni Kninjani i Krčić samo što se ne izlije s ekrana kompjutera.

O HEP-ovoj namjeri izjasnilo i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Doduše, šturom informacijom napisanom administrativnim, javnosti nerazumljivim rječnikom. Informacija glasi: “Zainteresirana javnost može dostaviti mišljenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš male hidroelektrane Krčić”. Dokument se nalazi ovdje

Na stranici ministarstva objavili su i dokument, također nerazumljivog značenja (kao da su naziv sastavljali montipajtonovci) pod imenom “Podloga zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš” koji možete pogledati ovdje

Više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr

Donatori

  europska unija zajedno do fondova eu wEU strukturni investicijski fondoviUcinkoviti ljudski potencijali boja manji w                                                Logo opcina Promina                                                                  

 Agencija za mobilnost i programe EU European Solidarity Corps logo

 

Partneri

                   Općina Kistanje       Srednja škola Lovre Montija Knin                     

Osnovna škola "Domovinske zahvalnosti"          Logo opcina Promina  Logo veleuciliste Marko Marulic  

 

Ekološka udruga Krka Knin je član

        

 

Sponzori i donatori

ina logoOzujsko logo logotip zagrebacka pivovar